Thursday, 17 April 2025

Sira Labu

16 Syawal 1446H

Beli sepotong labu kuning. Separuh Ummi buat masak lemak, separuh lagi mula tu nak simpan je tapi fikir² balik, baik masak je. Simpan² nanti lupa, lama² rosak pulak kan. W/pun harganya  tak sampai RM2, duit juga tu... 

Jom la buat Sira Labu. 
Bila puasa selalu teringin yang manis²... 

Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan, seperti yang Ummi harapkan. 

Senang rupanya nak buat Sira Labu ni ye...
1. Rendam hirisan labu dalam air kapur selama 1 jam. Bersihkan dan susun di dalam periuk. 
2. Ambik daun pandan, 2 sudu gula putih, 1 sudu gula merah (resepi asal guna gula Melaka), sedikit garam dan ½ cawan air. 
3. Buka api, tutup periuk dan renih labu ni ±½ jam @ hingga empuk. Bila sebelah dah empuk, Ummi kalih biar dua² belah masak sekata. 

Selamat mencuba 🤗 

9 comments:

  1. Sedapnya. Dulu2 arwah mak selalu buat.

    ReplyDelete
  2. Jadi teringin juga 😍😍. Nantilah nak cari labu juga

    ReplyDelete
  3. Sira labu, sedapnya. Lama tak makan, nak try buat lah.

    ReplyDelete
  4. Mudah je buatnya pun. Macam pernah rasa sira labu ni. Tapi tak pernah buat. Elok juga dimasak, kalau disimpan tak tahu bila lagi nak masak entah.

    ReplyDelete