16 Syawal 1446H
Beli sepotong labu kuning. Separuh Ummi buat masak lemak, separuh lagi mula tu nak simpan je tapi fikir² balik, baik masak je. Simpan² nanti lupa, lama² rosak pulak kan. W/pun harganya tak sampai RM2, duit juga tu...
Jom la buat Sira Labu.
Bila puasa selalu teringin yang manis²...
1. Rendam hirisan labu dalam air kapur selama 1 jam. Bersihkan dan susun di dalam periuk.
2. Ambik daun pandan, 2 sudu gula putih, 1 sudu gula merah (resepi asal guna gula Melaka), sedikit garam dan ½ cawan air.
3. Buka api, tutup periuk dan renih labu ni ±½ jam @ hingga empuk. Bila sebelah dah empuk, Ummi kalih biar dua² belah masak sekata.
Selamat mencuba 🤗
Alhamdulillah...sedap nie
ReplyDeleteSedapnyer
ReplyDeleteDapnya!
ReplyDeleteSedapnya. Dulu2 arwah mak selalu buat.
ReplyDeleteJadi teringin juga 😍😍. Nantilah nak cari labu juga
ReplyDeleteSira labu, sedapnya. Lama tak makan, nak try buat lah.
ReplyDeletesedapnya..lama x makan
ReplyDeleteMudah je buatnya pun. Macam pernah rasa sira labu ni. Tapi tak pernah buat. Elok juga dimasak, kalau disimpan tak tahu bila lagi nak masak entah.
ReplyDeletefav my hubby ni!
ReplyDelete