Monday 31 July 2017

Melawati Mall...jom!



Sabtu lepas Walid hantar kereta dia service. Appointment pukul 9, tapi pukul 10 kereta masih belum 'diusik'. Daripada melangut je kat Weststar tu baik kita jalan2 cuci mata dulu dekat Melawati Mall (MM) yang baru je bukak 26/7 hari tu. 


Besar betul mall ni, ada dalam 8 tingkat kalau tak salah Umi. Tingkat 1-6 premis perniagaan, 7th & 8th floor utk parking. Itu belum masuk LG & G floor. Dua wings, north & south. Banyak lagi kedai belum dibuka pun. Mall tu sendiri pun nampak ada certain area masih in progress. 


Sepanjang Umi kerja di melawati lebih sedekad memang tanah tempat mall ni didirikan kosong. Tempat kami crossed (short cut) utk ke food court or pasar malam. Weekend pula jadi tempat parking untuk ke pasar tani. Lepas Umi berenti keja hampir 4 tahun baru dibangunkan. Sekarang ni kalau dari arah bank muamalat tu nak masuk main road (MRR 2) kena pusing satu mall baru jumpa jalan keluar ๐Ÿ˜‡ 




Mula2 kami masuk Village Grocer. Harga barang slightly higher la if compared with hypermarket yg selalu Umi shopping groceries. But it  matches with the quality & freshness of the items. Umi beli a packet of blueberry and body sponge je. Nampak ada fresh imported cherries tapi Umi tak beli pun w/pun teringin juga nak rasa. RM40+ per packet of 1kg. Kalau ada smaller packet teringin juga nak try. Takut beli mahal2 tapi tak makan hehe... Umi ni kalau ceri letak atas kek/biskut Umi tak makan :) blueberry tu pun Umi sorang je makan sebab masing2 cakap masam! 

Then we proceeded to level 1. Takde yang menarik perhatian pun. We were looking for the likes of Parkson ke, Aeon ke tapi takde. Semua individual kedai. Malas nak keluar masuk dari satu kedai ke satu kedai. Finally stopped at SportsDirect. Best kat sini sebab kedai besar and banyak options. 


Walid forced me to buy a pair of canvas shoes. He was berkenan dekat satu shoes ni. Buy 2 pairs@RM60. Sepasang RM49. Dalam kata kena paksa tu, petang tu jugak Umi melaram kasut baru pi beli groceries pakai kasut baru you ๐Ÿ˜† 


Sejam je kot kami kat dalam mall tu. Then we had lunch dekat port makan Umi & geng ofis dulu. Gerai "Ikan Bakar Arang". Selalu Umi makan sini especially hari jumaat. Keli bakaq dia the best ๐Ÿ˜€ bila mall ni dibuka dapatlah juga depa merasa limpahan rezeki tu. Dulu weekend area food court ni sunyi sebab ofis tutup but now orang makin ramai because of the mall. Adalah yang akan singgah makan/minum di food court ni. 


Banyak perubahan dah melawati ni. Tak tahulah happy or not but one thing for sure makin sesak area ni. 

Saturday 29 July 2017

Ujian Kelayakan Tahun 1 (UKS) SRAI & keputusannya...


Cool je dia nak ambik exam. Umi yang gabra lebih ๐Ÿ˜„
8/7 hari tu Angah exam UKS ni. Selepas 3 minggu result dah keluar khamis lepas. Boleh cek di SINI untuk semak keputusannya ye. 

Prosuder seterusnya seperti berikut;




Alhamdulillah Angah berjaya masuk SRAI, satu sekolah dengan Abang. Syukur sangat sebab mudahlah urusan persekolahan anak2 nanti insha Allah. Selain dari sekolah satu sesi, yang Umi suka sangat dgn SRAI ni sebab hari jumaat half day je sekolah. Bolehlah anak2 pergi solat jumaat dengan tenang. Dulu Umi & Walid risau bila fikirkan urusan solat jumaat Abang ni, tapi bila dia diterima masuk SRAI lega sangat. Sekarang turn Angah pula. W/pun depa kecik lagi, tapi Umi Walid nak train dari sekarang. Melentur buluh biar dari rebung kan? 

Nak masuk bilik exam pun dia senyum je ๐Ÿ˜€


Abang & gang pakat tunggu adik masing2 exam hehe...

Angah ni beza dengan Abang w/pun senyuman dia tu mampu buat Umi cair tapi 'itu kepala dalam ada keras punya batu' hahaha... Bila kita suruh study dia main2 je. Tulisan pula aduhai sebesar gajah. Tak reti nak tulis kecik2 kemas-kemas. Huruf jawi/Arab pun kadang confuse lagi. Iqra' pun kurang lancar. Tapi bab bacaan (BM) excellent ๐Ÿ˜†

 Sampai menangis-nangis jugak lah kena paksa belajar dgn Umi. Sedih sangat Umi bila sekali tu dia cakap "Angah tak pandai". Rasa bersalah sangat Umi ni sampai Umi menangis peluk dia. Lepas tu Umi tak push dah tapi slowly encouraged him to study, according to his will. Lebihnya Umi DOA dan buat solat hajat especially time dia nak exam and before result keluar.  Walid pun hari2 baca yasin untuk dia, bagi terang hati. Target kami bagi dia dapat masuk SRAI. 

Time Abang dulu pun Umi nervous gak. Standard lah mak2 kan ๐Ÿ˜† tapi Abang, Umi gertak sikit dia takut, terus buat ulangkaji hehe. Angah ni Umi stressed sebab dia 'tak makan saman' hahaha... But alhamdulillah he made it. Angah dah buat Umi & Walid happy sangat2 tau. 

Letter offer pun Umi dah ambik. Isi form semua settled. Tunggu buka sekolah je untuk masuk darjah satu. 

Untuk Kakak pun registration sekolah tahun depan Umi setel kan juga semalam. Lepas ni pikir nak cari duit untuk persekolahan depa tahun depa. Tiga orang anak sekolah, banyak tu nak pakai duit ๐Ÿ˜‡ tapi no worries, rezeki tu ada. Yang penting kena usaha dan cari. 

Alhamdulillah 'ala kulli hal. 

Thursday 27 July 2017

Report card day...


Seni Angah dapat B, tak sempat siap color ๐Ÿ˜€

Ingatkan dah tak perlu ke sekolah ambik report card abang sebab examnya dah lama, before cuti sekolah bulan 6 hari tu ๐Ÿ˜€ sebelum puasa lagi hah...



Tapi bila dapat jumpa cikgu sekali sekala tu dapat lah feedback tentang anakkan... Alhamdulillah all is good utk Abang. Umi pun ambik kesempatan jugaklah minta cikgu perhatikan solat Abang sebab belum puashati lagi dgn solat dia. Dekat sekolah dia solat dhuha dgn zohor cikgu pantau. Lagi satu Umi minta cikgu advise sikit bab personal hygiene. Kadang tu gosok gigi pun kena ingatkan ๐Ÿ˜‡

Result Abang


Angah pula alhamdulillah banyak improvement. W/pun no tu still belas2 tapi result dia very good. Umi Walid happy sangat. Bab perangai pun cikgu puji. Selalu orang pertama angkat tangan bila cikgu minta tolong susun kerusi meja or kemas buku etc. Rajin anak Umi sorang ni.

Result Angah
Ingatkan dah bole tarik nafas, rupanya lagi 2 minggu ada pula exam! Demam pulak la Umi depa ๐Ÿ˜…

Sunday 23 July 2017

Penutup syawal ~ jumaat sampai ahad beraya sakan...


Cenderahati dari wedding dan aqiqah di rawang. 

Jumaat malam kami ke rumah ex-boss Umi, EA. Caterer masih sama, k.sue yang selalu masak untuk jamuan ofis so terubatlah rindu Umi nak makan masakan k.sue ni. Nasi minyak dgn ayam masak merah k.sue is one of the best pada tekak Umi. Kuah kacang dia pun sedap. Terbayang-bayang la pulak ๐Ÿ˜‰ 

Hari sabtu ada 7 jemputan! Terpaksalah prioritize. Tak mampu nak pergi semua. 



Firat kita attended wedding di bangsar. Anak bongsu Tn Kassim, jiran setaman kahwin. Seronok dapat jumpa jiran2 setaman. Time raya mostly balik kampung. Dapat jumpa time kenduri macam ni pun oklah. Gathering raya pun dah lama tak buat, takde yang nak kisah ๐Ÿ˜‘

Dari situ bergerak ke rumah ex-boss Walid pula. Haruslah makan nasi lagi sebab daging masak kurma (kot) sangat menggoda. Kari ayam pun irresistible sebab anaknya yang amik course culinary masak. As usual, menu tradisi serawa durian a must eat dessert. Angah pulun sampai 2 mangkuk! 

Then kita gerak ke rawang, rumah member uni. Buat aqiqah & open house sekali. Member ni ada outlet JM Bariani jadi takkan lah kita tak rasa nasi beriani nya kan? Kalau tunggu lama sikit boleh makan kambing golek but it was late already so kita gerak balik. Seronok kat sini sebab jumpa kawan2 uni yang dah bertahun tak jumpa. Ada yang tak pernah jumpa langsung pun after graduation berbelas tahun dulu. Tapi tu la masa tak mengizinkan. 

Sampai rumah around 7. Sempat lah Umi iron baju sekolah anak2 dulu sementara nak keluar semula malam tu. Ingatkan nak singgah tunjuk muka je tapi bila sampai alahai sikit punya grand majlisnya. Untuk kids ada play area lagi. Konsep kenduri pula stall concept. Ada stall nasi/mee/bihun goreng ala pasar malam, satay, laksa/laksam, cendol dll. Dalam kata kenyang tu hampir semua jugaklah Umi rasa ๐Ÿ˜ Tapi share dgn Walid lah. Anak2 pula asyik usung aiskrim goyang. Moga bertambah murah rezeki danish sekeluarga. 

Satu-satunya gambar yang Umi sempat snap di rumah danish. Lepas tu memori full, banyak sangat gambar belum transfer ๐Ÿ˜‰

Asalnya malas nak pergi tapi kesiankan Angah. Ini satu2nya jemputan dari schoolmate dia, best friend pulak tu memang dia excited sangat. It turned out to be the best open house alhamdulillah. Anak2 lah yang seronok sangat. Umi pun happy juga dapat kenal dengan mama danish yang sangat friendly and baik hati tu. 

Ahad ada bday party aisyah di cheras. 50-50 nak pegi ke tak sebab penat beraya semalam belum habis. Tiba2 jiran selorong datang jemput kenduri di rumahnya. Katanya buat aqiqah tapi setau umi depa takde baby. Rupanya anaknya dah 5 tahun hehe... Lega umi, confirm lah tak payah masak ๐Ÿ˜ rumah jiran takkan tak pergi kan? Lauk pauk kenduri ni sangat lah sedap. Masak sendiri oleh tuan rumah. Depa ada restoran dulu tapi dah tutup katanya. Patutlah masak sedap, tauke restoran ๐Ÿ˜€

Dah setel cerita raya Umi. Rasanya this year paling banyak jemputan, alhamdulillah. Murah sungguh rezeki raya tahun ni. 

Minta maaf pada yang tak sempat hadir ye. Jangan serik jemput lagi tahun depan ๐Ÿ˜„

Wednesday 19 July 2017

Kenduri kahwin, kenduri aqiqah, kenduri kesyukuran naik haji, open house semua kita balun... ๐Ÿ˜†


Door gift dari Hj Aleman & keluarga. 

Sabtu lepas ada 3 jemputan kenduri tapi kami pergi dua je; satu di Sri Gombak, satu di Ampang. Jemputan kenduri bday & open house member di puchong terpaksa dilupakan. Anak2 kurang sihat lagipun jalan sesak kemain, punyalah ramai orang keluar beraya. Bayangkan dari ampang indah ke hotel flamingo tu sejam! 

Tapi we have no regret especially kenduri aqiqah Adik Adam kat ampang tu. Adventure sungguh nak ke rumah atok Adam ni. Naik bukit turun bukit sampai gayat Umi. Paling Umi takut time daki bukit, takut kereta mengundur sebab bukitnya tinggi dan cerunnya tajam. Kalau tak kerana kenduri ni, tak tahu pun ada penempatan di sini. 

Ini dah hampir ke bawah. Time naik Umi asyik mengucap je ๐Ÿ˜‰. 

Mula tu macam nak give up dah sebab we had no idea where the place is. Tanya adik sorang ni tengah cycling dia pun tak tahu. Guna waze, bateri phone Walid pulak habis. Phone Umi pun nyawa2 ikan je baterinya. Sudahnya tawakkal je. Sampailah jugak. Dapatlah jumpa ayah Adam yang terpilih jadi petugas kesihatan sempena musim haji tahun ni. Dah berangkat pun kelmarin. Seronok sangat bila dapat raikan tetamu Allah ni. Kira 2-in-1 lah kenduri ni, aqiqah baby afaq dan kesyukuran ayah Adam dapat ke tanah suci. 

Air menet as a door gift. Anak2 excited nak buka tudung botol buat main ceper 

Sebelum ke sini, kami ke wedding di sri gombak dulu. Pun naik bukit jugak sebab Walid park kereta kat luar pagau. Umi dahlah pakai heels gagah jugaklah jalan kaki naik bukit nak ke dewan tu. Takpe exercise ๐Ÿ˜‰

Hari ahad kami ke putrajaya. Pun kenduri kesyukuran naik haji. Ex-officemate Walid nak berangkat 26/7 ni. Bila kita pernah merasa pengalaman naik haji, setiap kali dapat berita kawan2/saudara mara/jiran2 ke dapat pergi haji, perasaan tu sangat happy. Rasa teruja nak peluk cium tetamu Allah ni. 

Dari putrajaya kami ke puncak alam, open house ex-officemate Walid juga. Ini pun first time kami sampai ke puncak alam. Takde lah di puncak sangat pun hahaha... Rumah atok Adam semalam tu baru betul atas puncak bukit! Kat putrajaya tadi Umi makan nasi putih lauk ikan keli, kat sini makan nasi tomato pulak ๐Ÿ˜ maunya tak montel ๐Ÿ˜„ 

Werkend ni nak makan nasi minyak lagi  lalalalala.... 


Monday 17 July 2017

Cheesekut



Inilah kek anggur yang Umi cakap semalam tu. Umi letak buah anggur as a topping. Sebab tulah Angah panggil kek anggur ๐Ÿ˜

Orang dah berzaman try resepi ni, Umi baru nak cuba. Inipun sebab hari tu rasa cheesekut Uda buat terus rasa nak buat juga. 

So bila Walid cakap office dia buat jamuan raya and dia nak bawa food juga Umi pun buatlah cheesekut ni. Resepi dari blog Farah Sanusi, doktor gigi yang cantik manis orangnya. 

Guna 4 bahan ni je; 


Topping tu Umi letak buah anggur sebab nak bagi lebih attractive. Nanti nampak nestum kan takut orang dewasa kureng sikit nak makan as compared to kids. 


Seronok bila Walid cakap licin cheesekut tu. Lady boss pun tanya siapa buat? Hehe kembang setamanlah Umi bila orang makan sampai habis kan... 


Untuk jamuan raya sekolah Angah pun Umi buat cheesekut anggur ni juga. 

Sunday 16 July 2017

Jamuan raya sekolah anak2...


18 Syawal | 12 July

Hari rabu sekolah Abang buat jamuan raya. Seperti biasa setiap kelas dah ditentukan menu yang perlu dibawa. Kelas Abang kena bawa aneka kerepek. Umi beli maruku je. Yang kelakar bila tanya Abang habis tak maruku kita? Dengan sedih dia jawab, itu yang Abang malu tu, takde sapa nak makan :( hahaha... Rileklah Abang, dah orang lain bawak spaghetti, bihun, makcik kantin buat nasi tomato, cikgu2 gotong royong masak rendang memang lah tak laku maruku kita. Kerepek semuanya buat kudap-kudapan depan TV sedap lah :p



Berbalang-balang kerepek/maruku/rempeyek memang lah tak habis kan...

20 Syawal | 14 July

Turn sekolah Angah pula buat jamuan raya. Seperti biasa juga, konsep potluck. Dia request Umi buat 'kek anggur'. Umi layankan aje... Nanti Umi share resepinya :)


Cikgu susun ikut yang sama tone warna baju melayu. Cute la pulak 

Sebelum ni sikit je gambar dia. Dah jadi abang besar (6 tahun) di sekolah sekarang kurang lah pemalunya 


Ini bukan tukar baju tapi gambar sambutan hari guru hari tu. Cikgu baru forward.  Kita copy je buat kenangan.

Meriah raya tahun ni, sampai penat rasanya asal hujung minggu je keluar beraya. Tapi apapun  alhamdulillah rezeki kan... Wajib disyukuri.

Friday 14 July 2017

Sabtu makan kenduri., Ahad beraya di rumah paklong tapi...


Sabtu lepas kami ke shah alam, makan kenduri aqiqah anak ke-3 dan ke-4 pasangan SA & AS. Keluar rumah pukul 2.15, sampai di rumah kenduri pukul 3.45! Jam punyalah teruk especially kat tol, sebelum dan selepas tol. Pakat berebut nak bayar tol agaknya :p

Ini baru dekat Duke. Jauh lagi perjalanan time ni. 

Kami gerak lambat sebab pagi - t/hari angah ada ujian kemasukan sekolah SRAI. Doakan ye agar angah berjaya dalam ujian tersebut.


SA & AS ni member rapat both Umi & Walid. Kami sama2 aktif dalam students' society masa uni days dulu. Dah berbelas tahun berkawan, ukhuwah masih utuh. Sekarang ni depa menetap di luar negara, jaranglah dapat berjumpa except bila ada kenduri macam ni. 

Selain dapat jumpa tuan rumah, terjumpa juga board member yang lain; Nen & Effa. Borak sakanlah kami. Nen paling lama Umi tak jumpa. Last jumpa time open house rumah abg dia 4 years ago kot. Effa jumpa last 2 years kot, masa kenduri member nak pergi haji. Lama nau tak jumpa, ingatkan baru lagi hikhik... 

Gambar tak sempat Umi nak snap sebab asyik dok perati Abang Kakak makan/minum takut tertumpah kat karpet mahal orang ada-ada hahaha... SA ni mak dia ber'darah kuning' tau...but depa semua sangat2 humble. Very nice people. 

Ada gambar pun ramai2, too personal to be shared here. Kita belanja gambaq Kakak ja lah; 

Baju sponsored by K.Aida, jeans maklong ammar sponsor. 

Esoknya kami ke rumah paklong, Abang sulung Umi. Beza umur Umi dengan paklong ni 20 tahun lebih, macam ayah dengan anak. Time Umi duduk asrama (sekolah menengah) dulu, kebanyakan kawan2 Umi yang anak sulung, umur ayah depa baya-baya paklong lah. Rumah paklong ni rumah wajib lah Umi bawa anak2 beraya, sementelah paklong pun sekarang dah tak larat nak drive balik kampung. Dah dua tahun beraya di KL je. Anak cucu yang balik beraya dengan dia di sini. Banyak jasa paklong ni, sara kami adik beradik sampai ke university. 

Thanks maklong ammar sponsor baju Adik :) 

Tapi sayangnya, bila kami sampai paklong baru je bertolak ke Ipoh. Maklong sorang je yang ada. Abg aniq ada tuition, abg Anas keja. Kesian abg aniq, raya2 pun kena tuition hehe. Hari ahad pula tu. Kejap je la kami di sini. 

Ikutkan petang ada jemputan open house di kajang tapi tak larat dah. Rasa serik nak mengharung jem macam semalam. Lagipun Walid puasa. Next year ye paklong aP :)

Esok lusa pun ada jemputan. Kita cubalah penuhi setakat termampu. Anak2 pun kurang sihat ni, bergilir-gilir pulak demamnya. Moga dipermudahkan. 

Tuesday 11 July 2017

Eid 2017 ~ ex-officemates Walid datang beraya...



13 Syawal|7 July (Friday)

Ingatkan 5-6 orang atau paling ramai pun 10 orang je, rupanya hampir satu department datang beraya di rumah kami jumaat lepas. Adalah dalam 50 orang kot termasuk kanak2. Semua ni geng ofis lama Walid.

Menjelang hari kejadian, the no became double ๐Ÿ˜‰

Menu? 
1) Nasi minyak, ayam goreng berempah, dalca, acar timun, acar buah & papadom
2) ketupat palas & rendang Ayam
3) nasi impit & kuah kacang
4) buah epal & oren
5) air sarsi 
6) kuih raya 



Khamis tu Umi dah siap beli barang kering.  Beli sekali flask nasi dengan bekas air yang besar tu. Ketupat palas pun balut dengan Tok siap2, simpan dalam freezer. Nasi impit pun Umi rebus siap2. Jumaat pagi baru beli barang basah. Balik rumah setelkan urusan anak2 bagi makan kenyang2 baru Umi start masak. Untuk menjimatkan masa, minyak juga tenaga ayam tu Umi rebus dulu then perap dengan serbuk ayam goreng berempah yang kebetulan Umi jumpa masa beli grocery. Rempah keluaran syarikat dari kelate. Petang tu menjelang maghrib baru Umi goreng ayam tu. Kejap je. 

Alhamdulillah makanan semua cukup dan berbaki sikit je. Cukup untuk kami sarapan next morning. 

Bila ada gathering macam ni memang seronok sangat. Anak2 pun suka sebab ramai kawan dapat main bersama. Gambar tak banyak snap sebab Umi Walid sibuk layan tetamu. Suruh Abang ambilkan semuanya bergegar! 


Jujurnya awal tu rasa macam tak mampu nak masak untuk crowd yang besar macam ni but alhamdulillah dipermudahkan segala urusan. We did our best, the rest we leave it to Allah. 

Hope everyone were happy. Indeed it is our honor for having all of you. 


Sunday 9 July 2017

Alif Homestay, Baling



Credit :owner. 


Ikutkan tahun ni turn beraya di Jitra tapi kami sepakat nak tunaikan hasrat Tok nak beraya di kampung. Di usia Tok yang dah hampir 80 tahun ni, kalau mampu segala hajat Tok,  Umi nak tunaikan. 

Tahun lepas menginap di Village Hotel memang selesa cuma tak boleh kita nak memasak bagaikan. Jadi tahun ni kami pilih home stay. 


Bila dah contact 2-3 home stay tapi semuanya fully booked, Umi dah cuak. Time ni before puasa. Akhinya rezeki kami dapat bertamu di Alif Homestay. Sukanya Umi bila owner cakap boleh masak, ada dapur semua disediakan. Terus Umi plan menu raya ๐Ÿ˜†

Master bedroom ada air-cond

Second bedroom


Third bedroom


Asalnya kami booked 2 malam je, tapi bila sekolah dapat cuti ganti on 23/6 tu kami tambah lagi satu malam. Harga sewa semalam rm160, tapi owner bagi diskaun rm150/semalam. Alhamdulillah rezeki. 

Umi ajak sekali pakcik & keluarga join sebab nak gembirakan Tok. Mula tu pakcik macam liat je nak join, takut sempitlah, sesaklah ramai budak2. Tapi bila Umi sent gambar home stay ni, sampai 2 malam pulak depa tidoq situ ๐Ÿ˜


Rumahnya selesa, bersih dan baru. Ikut info dari Cg Salim, abang ipar owner merangkap pengurus home stay ni, taman ni baru 2-3 tahun dibuka. Keadaan rumah sangatlah elok. Rumah semi-d, ada kawasan lapang tepi rumah jadi port anak2 bermain dengan sepupu2 depa. Tok pun rajin je menemankan cucu2nya bermain di luar. 



Bila menginap di home stay ni terasa sangatlah macam berada di rumah sendiri sebab kelengkapan rumah semuanya lengkap. Yang paling Umi suka selain dapat memasak juadah raya di dapur yang disediakan, dapat juga Umi basuh baju sebab mesin basuh juga disediakan. Sabun basuh pun ada tau! Tapi kami tak guna pun, bawak sabun sendiri hehe... 

Token from the owner for our buka puasa. Kind gesture that warms our hearts ๐Ÿ˜

Ada rezeki memang nak menginap lagi di sini. Tqvm En Khidir for having us. It was a memorable experience especially for the kids. Sampaikan depa asyik dok tanya bila lagi nak pegi rumah atok (cg salim) hehe... Cg Salim ni rupanya pernah mengajar makcik di sekolah menengah dulu. What a small world! 

Ambik toto bentang depan TV, ambik kusyen buat bantal macam kat rumah sendiri kan? 

Ini kira episode akhir cerita raya Umi sepanjang seminggu di kampung, dari kisah menjelang hari raya hinggalah kisah teroerangkap dalam traffic jam on the way balik ke KL. Nantikan kisah raya kami di KL pulak hahaha... Bertabahlah ye, rayakan sebulan ๐Ÿ˜‰