Daun palas yang Tok Ayah bagi tu sebahagiannya Ummi dah buat ketupat palas semalam.
Ummi buat 1kg pulut dulu, tak larat nak buat banyak² sekaligus sbb tak berapa pro :) Proses paling lambat nak balut ketupat (proses isi sarung ketupat dgn pulut yang dah dimasak dgn santan). Kalau yang dah mahir macam Maklang Di, Makngah sekali hadap 2-3kg pun depa boleh.
Pulut dah masak, bolehlah balut ketupat . Balik raya hari tu minta tips dengan Maklang Di, dia kata kalau nak frozen-kan ketupat kena cukup lemak, baru sedap. 1kg pulut kena letak 1kg santan.
Kukus sambil masak nasi (guna 2-in-1 rice cooker & steamer) beberapa biji untuk Walid berbuka. Alhamdulillah lemak elok ketupat Ummi kali ni.
Walaupun tak pandai mana, tapi setiap kali raya kalau ada daun palas Ummi buat ketupat palas ni; to keep the tradition alive plus mengimbau kenangan menyediakan persiapan raya dgn arwah Tok dulu. Harapnya adalah antara anak⁴ Ummi yang akan warisi kemahiran ni. Ketupat palas ni juadah wajib raya kami, khususnya belah my family.
Rezeki semalam juga dapat keropok kering dan kek marble dari Aunty Ariha & Mama Danisha respectively. Alhamdulillah.
Rajin buat. Manalah dapat tenaga untuk buat ini?
ReplyDeletePandainya PH buat ketupat palas sendiri. Tabik! :)
ReplyDeleteversi kelantan, lemak² manis. Tak pandai buat, tapi suka makan ketupat palas yang ada serunding. Kalau balik kelantan, mesti minta husband singgah juga pasar SK, cari ketupat palas serunding buat bekal dalam kereta 😅,
ReplyDeleteAkk pernah tolong arwah MIL buat... mencabar gak sbb kena balut ketat².
ReplyDeleteKalau belah family linda, ketupat nasi biasa (balut daun)..tu pun dah banyak tahun tak buat, sebab mak sorang je pandai mengayat...Linda byk kali cuba,tak pandai2 juga
ReplyDeleteMY tak pernah buat ketupat palas, sebab family tak pernah buat. Kami tradisi Lemang dan ketupat nasi. Tapi kalau jumpa, 3 ketul MY sorang tauu... suka sesangat
ReplyDeleteSedapnya ketupat palas. Seronok kalau pandai buat. Haritu masa raya dapatlah jamah seketul.
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Aidilfitri kak, Maaf zahir batin. Maaf jika ada salah dan silap.
Dulu kalau balik kampung beraya, sempat tolong Bonda dan arwah Kak Ros buat ketupat palas. Sekarang dah lupa nak bungkusnya.
ReplyDeleteTak reti nak buat tapi selalunya beli yang frozen tu macam kurang santan je. Kurang rasa lemaknya.
ReplyDeletePandai nya PH buat ketupat palas ni. Kita suka makan je.
ReplyDeleteSy part ketupat mmg failed... semua jenis ketupat... hihihi... tau mengoder je
ReplyDeleteSA order jer...x reti la nak buat...haha
ReplyDeleteBuat sendiri lagi puas hati..
ReplyDeleteKalo lihat dari pembuatannya, pakai ketan dan santan, saya JD ingat ketupat santan yg biasa mama buat. Tp bentuknya macam ketupat biasa hanya keciiiil kecil. Pakai santan juga. Ketupat Palas ini beda di daun pembungkus nya. Dan bentuk nya pun agak beda. Teringin coba memang. Nak compare rasanya sama atau tak dengan ketupat santan yg biasa mama buat
ReplyDelete