Teracun dgn sorang Tiktoker ni, masak shell out untuk anak² buah dia, Ummi pun belilah seafood masak pergi market pagi tadi tu.
Lepas breakfast di MaiiShellOud tu, singgah Big kejap beli jagung & brokoli.
Ikutkan nak ke KKB tapi tak jadi sebab hujan, kita masak je la kan...
Ketam 3 ekor, sotong 4 ekor, udang belas² ekor dan lala sekilo, semuanya RM73. Puashati makan alhamdulillah.
Lepas rebus sayuran ni, Ummi rendam dalam air sejuk (air dlm peti ais) supaya sayur kekal rangup/tak lembik.
Ummi buat sambal macam sambal tumis, tambah butter dan pecahkan telur supaya kuah lemak² dan kurang pedas. Tambah juga air rebusan seafood utk rasa lebih manis/sedap.
Alhamdulillah kenyang.
Memang puas hati betul masak shell out di rumah, tambah pula semua bahan segar dari pasar pagi. Sambal tumis lemak berkrim tu mesti jadi 'game changer'! Lepas ni bolehlah try idea rendam sayur dalam air sejuk, nampak macam trik power untuk kekalkan sayur rangup.
ReplyDeleteAjak la uncle.... huhuhuhu
ReplyDeletePuas hati betul dapat makan easily air tangan sendiri.
ReplyDeletehasil
DeletePuas makan masak sendiri shell out ni. Cie selalu jugak buat sendiri je.
ReplyDeleteMakan kat kedai skit sangat Kan PH, buat sendiri Kita bleh letak berapa Banyak bahan...puas hati..jimat pun jimat kan
ReplyDeletesedapnya!! MZ pernah masak shellout ni sekali jer, masa PKP hahah gigih masak mcm2 time tu
ReplyDeleteSekali-sekala cuba buat di rumah.
ReplyDeleteApapun tabik pada PH untuk buat shell out sendiri.
yeah!! kelihatan menyelerakan. dah lama sgt saya tak buat shellout kat rumah. mmg berbaloi buat sendiri
ReplyDeletemasak sendiri puas makan...lama tk buat shellout
ReplyDeleteMesti seronok anak4 PH dapat makan shell out ramai2. Ni kalau kat kedai, tak dapat RM80 kot.
ReplyDeletelebih puas hati kalau buat sendiri kan....
ReplyDelete