Thursday, 23 January 2025

Sambal Sotong Kembang

Kelmarin masak Sambal Tumis Bilis untuk makan dengan nasi lemak. Semalamnmasak Sambal Sotong Kembang pulak. Anak⁴ ni kalau hari² masak lauk sambal pun takpe. 

Bukan pertama kali masak SSK ni, tapi kali ni Ummi belajar cara baru untuk sedapkan SSK ni. Sebelum ni Ummi rebus dulu sotong Kembang tu. Rupanya ada cara lain πŸ‘‡πŸ»

Petua ni Ummi dapat dari RASA. 

Ummi pun try... 

Satu dapur Ummi sangai sotong, satu dapur lagi tumis cili. Efficient gitewww :p

Siap! 
Minyak banyak² tu cedok buang nah kalau tak mau. 

Selamat mencuba πŸ€—

8 comments:

  1. Masak sambal memang kena guna minyak banyak kan...lepas tu buang je maa nak hidang...hehehe...alaaaa....kita nak la sambal sotong kembang, lama x buat...

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing PH. Sedapnya.

    Nanti tolong email alamat dan no hp ya πŸ₯°
    -----> o-mulan@hotmail.com

    ReplyDelete
  3. sedapnya....terus rasa teringin jugak ni...

    ReplyDelete
  4. Sambal kena guna minyak banyak nak bagi cilinya tu masak elok kan....tapi....memang suka la sotong kembang ni.

    ReplyDelete
  5. Kalau nasi lemak yang beli di kedai, saya suka lauk ni, masak sendiri tak reti hehe

    ReplyDelete
  6. kita tk suka sotong ni...kalo nasilemak lauk sotong camni husband suka...kita suka sotong biasa

    ReplyDelete
  7. Sotong ni kadang dapat yang liat.
    Wah rajin PH cuba resipi cara lain pula.

    ReplyDelete
  8. saya belum pernah cuba masak sotong kembang ni,makan je tau...

    ReplyDelete