Tuesday, 28 January 2025

Ayam Madu Guna Serbuk Perapan Adabi

Kelmarin nampak blogger Bola Katok up entry masak Ayam Madu guna Serbuk Perapan Ayam Madu keluaran Adabi. Kebetulan Ummi pun ada beli sepeket (harga dlm RM4.50/peket 100gm). Bolehlah try...

Gaul serbuk perapan ni bersama sedikit minyak masak dan gula. Gula tu untuk bagi ayam nampak berkilat la kot. Ummi perap dalam sejam. 

Kemudian Ummi bakar dalam air fryer [180°C, 20 minit]. Half way tu kalih ayam dan + 5 minit lagi utk lebih garing. 

Alhamdulillah cantik kejadiannya. Sedap pun sedap. 

Bagus ada produk² sebegini, memang sangat memudahkan urusan masak memasak.

16 comments:

  1. Ok nak try nanti. Senang kan ada serbuk perapan siap. Thanks for sharing PH 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama² Kak.
      Boleh simpan stok utk bulan puasa :)

      Delete
  2. Macam-macam jenis serbuk Adabi keluarkan. Senang kerja.

    ReplyDelete
  3. Nampak pun sedap. Kena cari serbuk ni dulu la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila².
      Serbuk ayam masak merah pun sedap Ezna 👍🏻

      Delete
  4. Nak try lah nnt.. kena cari kt supermarket nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila² Kakmim.
      Beli lebih utk stok bulan puasa sama :)

      Delete
  5. Akak pun suka rencah² Adabi.
    Biasanya ada pelbagai stok kot nak cepat masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.
      Pes ayam masak merah dia pun sedap Kak 👍🏻

      Delete
  6. Saya tiap ke Malaysia biasanya beli adabi ini. Tp dah habis pula stok. Memang ada plan nak ke KL, nanti beli banyak lagi 😄.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, pes dan serbuk masakan Adabi semuanya sedap². Sila borong banyak² ya Fanny :D

      Delete
  7. Eh nak cuba la nanti..nak cuba gak yang marinate ayam guna pes nasi goreng adabi tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang guna pes nasi goreng tu PH pun belum try. Asyik lupa ja haha

      Delete