Wednesday 12 June 2024

Tot Dah Sunat

Sejak kes hari tu, Ummi ambil keputusan untuk mandulkan Tot. 

Buah hati pengarang jantung, bulan bintang matahari semua dapat kat dia la...Sampai anak⁴ pun jeles Ummi sayang sangat kat Tot ๐Ÿ˜

24.4 Ummi bawa Tot gi klinik untuk vaksin. Nak sunat kena vaksin dulu. 

Tapi Doc tengok ada luka dekat telinga, kesan garu sbb kutu agaknya so Doc treated luka tu dulu. Dah kering luka baru vaksin katanya. Letak sekali ubat kutu. Terbang RM70 duit Ummi ๐Ÿซฃ

7.5 Ummi bawa semula ke klinik untuk vaksin. 

RM50 pulak kali ni ☺️

16.5 Finally she get spayed!

Ummi requested untuk warded dia 2 malam. Sebab bila dengar nak kena pantang itu pantang ini Ummi jadi nervous. Takut tak reti/ mampu jaga dia. Macam² Ummi fikir sampai ke tahap overthinking ๐Ÿ˜…

#3&4 tu paling Tot tak suka, sebab tu Ummi minta dia warded, at least for the first 3 days

Klinik share gambar...Muka dia ketat giler ๐Ÿคญ

Nurse pun komplen, garang haha.... Kena cakar dengan Tot. Ummi tau sebabnya; kena kurung + pakai collar tu...memang dia sangatttt tak suka 2 benda ni. Dekat rumah dia bebas ke sana sini, kena kurung macam ni memang mengamuk la dia. 

18.5 Ummi ambil bawa balik rumah. Busuk hancing! Sebab pakai collar, dia tak leh jilat bulu dia. Tot ni pembersih, most of the time kerja dia jilat bulu je :D 

Balik rumah, menjilatlah dia. Ummi bagi kotak je kat dia, malas nak kurung dlm cage. Collar tu dia pandai buka, geram ja. Ada sekali tu dia tanggalkan collar tu dalam pasir dia. Nampak nau tak suka ๐Ÿ˜†


23.5 bawa semula ke klinik untuk buka benang. Banyak steps rupanya. Alhamdulillah semua okay. Ummi risau sebenarnya takut kena sound dgn Doc sbb tak jaga pantang Tot haha... Total kos spay + boarding  RM230. 

Esok lusa nak kena bawak gi 2nd vaccine pulak ๐Ÿ™† RM50 juga kalau tak silap. Adudu macam air duit Ummi keluar untuk mek sorang ni... 


Mudah-mudahan Allah bagi Ummi sihat selalu, panjang umur dan duit melimpah² supaya Ummi boleh jaga Tot sebaiknya aamin! 

11 comments:

  1. Oh, mula ingat Tot jantan. Murah jugak kos jika termasuk boarding cuma RM230. Ingat dah riban², hihi. Semoga Tot terus sihat dan kuat ya.

    ReplyDelete
  2. memang byk jugak kos maintenance if bela kucing ni kan...sbb my elder sister dan my nieces pun sama jugak ginilah kosnya...salute lah utk semua cat owners!

    ReplyDelete
  3. Dah mandul ni, takdelah berulang kes haritu. Dah lega satu hal.

    ReplyDelete
  4. Tu lah.. boleh tahan kos budak budak berbulu ni...

    ReplyDelete
  5. Banyak jugak kos maintenance Si Tot ni ye. Comel je dia. Mana tak garang, kena kurung. Hehehe...

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah dah selamat mandulkan Tot ye. Lepas ni mesti Tot akan jadi lebih gebu-gebas. Nak tinggalkan dia pergi ke mana-mana pun tak risau, sebab lepas kena sunat kucing jantan mmg takkan ngorat dia dah!

    ReplyDelete
  7. pasni tot akan jadi lebih manja klu da sunat ni..sllu nye cmtu la knn

    ReplyDelete
  8. oh mandulkan tot...ada kucing ni penjagaan kena btul2

    ReplyDelete
  9. Assalsmualaikum sis, Aameen YRA, Alhamdulillah rezeki Tot dapat sis penyayang. Collar duk dalam pasirnya, buang terus tu haha..

    ReplyDelete
  10. Dah sunat dh tot ye...bleh tahan gak harganya ye..

    ReplyDelete