Saturday 17 February 2024

Kuih Apa?

Balik solat Jumaat semalam, Abang bawa balik kuih ni. Kuih apa ye? Nak kata Kuih Lompat Tikam, rasanya bukan. Tapi ada kuah santan dan air gula. Yang merah tu pulut, yang hijau tu tepung macam bengkang tapi takde rasa. 

Bila dituang kuah santan dan air gula tu, barulah ada rasa lemak manisnya. 

Angah pula bawa balik kuih akok. Agaknya penderma kuih² ni orang Kelate kot ☺️ Apapun terima kasih, semoga luas rezekinya rezeki lagi berkat 🀲

24 comments:

  1. wahh nampak meriah warna...

    ReplyDelete
  2. Betullah kan, PH. Ini kuih Lompat Tikam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul erk SK? Haha lama tak tengok kuih Lompat Tikam tu, lupa dah πŸ˜… Ingatkan warna dia hijau putih je :D

      Delete
  3. first time tgk kuih lompat tikam, sini takda or if ada pun mgkin versi lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuih Lompat Tikam ni asalnya dari Pantai Timur sis... Mgkn dekat tempat sis takdelah kot...

      Delete
  4. teringin plak nak rasa kuih lompat tikam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer cari dekat kedai² Kelate SA... Mana tahu ada rezeki jumpa kuih ni...

      Delete
  5. pernah ternampak orang jual tapi tak pernah beli. Nampak ni teringin pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini kalau bulan puasa lagi menggoda Kak 🀭

      Delete
  6. kalau lompat tikam hijau.. kuahnye hitam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuahnya air gula kan Lady, samalah dgn kuih ni pun...

      Delete
  7. betul kot... cume ada tambahan warne merah.. lompat tikam versi 2024.

    ReplyDelete
  8. lompat tikam kelate style ni PH ada pulut merah..susah nak jumpa ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye? Tq² Mama Pia bg info πŸ‘
      PH tahu yg warna hijau putih tu je :D

      Delete
  9. Kali pertama saya mencuba 6 tahun lepas, bulan puasa waktu tu. Tengok ada staff jual, saya beli sebab nampak lain. Lepas tu, adalah sesekali beli sekadar nak merasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah la rasa ye ...OH baru first time jumpa dan makan KLT versi ada pulut merah ni

      Delete
  10. Warnanya terangnya PH. Kuih apakah itu?

    ReplyDelete
  11. kuih lompat tikam..bulan puasa nanti banyak la kuih2 mcm ni kan

    ReplyDelete
  12. Selalu jumpa versi warna putih dan hijau. Jarang nampak ada pulut merah sekali.

    ReplyDelete
  13. saya tak pernah makan tapi pernah tgk.. hehe

    ReplyDelete
  14. Namanya uniiik sekali 😍. Dan warna cantiiik, merah hijau. Sekali lihat jadi pengen nak rasa. Saya dah bisa bayangkan rasanya ❤️

    ReplyDelete