Pergi ke kedai semalam, nampak ada Lada Solok. Terus dapat idea nak buat Solok Lada. Sekilo lada ni RM19, boleh tahan kan harganya... Ummi ambil 4-5 biji je.
Beli juga;
Ikan sardin/selayang
Kelapa parut
Balik rumah Ummi bersihkan dan kukus ikan. Asingkan tulang dan ambil isi ikan shj. Lada solok pula bersihkan dan toreh di bahagian tengah. Belah jangan sampai terputus ye. Kemudian tumbuk bahan² intinya.
Bahan tumbuk: bawang merah, bawang putih, halia, lada hitam biji, kelapa parut dan isi ikan tadi. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perisa jika suka.
Dah ready bahan tumbuknya, sumbatkan ke dalam lada solok satu persatu.
Susun Solok Lada dalam periuk. Alas dgn daun pandan kalau nak lebih wangi. Tuang santan menutupi ½ bahagian lada. Tabur sikit garam pada santan dan buka api perlahan. Kacau² kuahnya supaya santan tak pecah dan sesekali siram kuahnya atas lada. Bila lada bertukar warna dan masak (layu) tutup api. Siap!.
Selamat mencuba 🤗
Terima kasih: My Resepi.
Nampak sedap tuuu
ReplyDeleteHusband Cie suka solok lada. Selalu beli bahan bawak balik rumah Kak Long suruh dia buat sedap. Hihi
ReplyDeleteMinta sebijik PH.
ReplyDeleteOalaaah Solok lada itu cabe isi yaaa. 😍😍😍. Menariiik tampaknya. Teringin nak coba. Di sini pernah ada cabe isi, tp pakai cabe merah besar. Dan tidak pakai kuah.
ReplyDeleteSolok lada ni makanan negeri mana eh?
ReplyDelete