Masuk hari ke 10 dah kita berpuasa ye...
Menu sahur;
Nasi putih
Ayam Pandan
Ayam Madu Adabi
Bawal Sweet Sour
Semua ni leftover berbuka hari sebelumnya, macam biasa.
Menu berbuka;
Nasi Putih
Kari Tulang
Kailan Goreng Belacan
Air Koktail Strawberry
Donut - Cik Leha bagi
Kari Kambing, Tenggiri Masak Taucu dan Bubur Lambuk - Walid beli/dapat
Tembikai Kuning
Sebekas Bubur Lambuk tu bagi pada Cik Leha, balas bekas kata orang Kedah. Maknanya balas balik pemberian orang terutamanya di bulan puasa ni.
Alamak, SK komplen 🤭...
Minta maaf, bukan tak nak letak gambar masakan, tapi tak rajin pula nak ambil gambar bulan puasa ni hihi ...Tapi untuk tak menghampakan SK, Ummi hidangkan Kari Tulang untuk tatapan ahak!
Atas dapur lagi gambarnya ni .... Snapped siap², takut sampai di meja makan terlupa nak ambil gambarnya hikhik....
Tersilap rempah sebenarnya Kari Tulang ni 😅 Ummi ambil 1 peket serbuk kari ikan dan 2 peket yang Ummi nampak bertulis ayam/daging di kedai dekat rumah ni. Masa nak tumis rempah tu, dah siap gunting 1 peket yang bertulis ayam/daging tu, tinggal nak tuang dalam periuk, baru perasan itu rempah kurma! Kelam kabutlah cari serbuk kari daging, time ni la takde stok huhu ... Yang ada 1 peket serbuk Kari Ayam Merah Cap O dan ½ peket serbuk kari ikan, bolehlah. Kita buat dia 😁
Alhamdulillah syukurlah hasilnya tak mengecewakan :)
Saya pun rasa malas nak ambil gambar juadah hihihiii.... Tapi ambil jugalah sikit. Bulan puasa ni yang penting minuman kan... yang sejuk ke, yang panas ke.
ReplyDeleteHehe nasib baik jadi rasanya.
ReplyDeleteMZ lom buat apa2 entry puasa sbb fokis nak abihkan entries swiss dulu
ReplyDeletesedp tu kari tulang...biasa masak sup tulang je
ReplyDeleteKadang2 kena suai padankan. Rasa sedap tu oklah PH!
ReplyDeleteBulan puasa ni semua makanan kita nmpk sedap kan...
ReplyDeleteDonut. Lama nya tak beli. Kari tulang nampak pun sedap sangat PH.
ReplyDelete