Sunday, 16 March 2025

Ayam Percik ala Khairul Aming

Tahun ni tak follow resepi KA. 
Tapi bila teringin nak buat Ayam Percik, resepi KA juga yang muncul paling atas dalam carian. Jadi, kita follow :) 

Senang sangat;
1. Kisar 3 batang serai, 2 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih, 2 sudu makan air asam jawa pekat dan ½ sudu makan serbuk cili bersama sedikit air. 
2. Bahagi dua bahan kisar;
i. Perap ayam 
ii. Untuk kuah 
3. Gaul ½ ekor ayam dengan bahan kisar (#i), ½ sudu gula dan garam secukupnya. Perap min 1 jam. 
4. Untuk kuah, satukan bahan kisar (#ii) bersama 1 kotak kecil santan, 1 cawan air, 2 sudu makan gula dan 2 sudu kecil garam. Buka api dan masak hingga kuah pekat. Masukkan bancuhan 1 sudu makan tepung beras + air dan kacau sebati. 
5. Bakar dalam AF (200°C, 30 minit, flipped ayam after 15 minutes). Nak bakar secara manual pun boleh. 

6. 5 minit terakhir siram kuah atas ayam dan sambung bakar. Lebihan kuah siram juga atas ayam bila diangkat. 


Selamat mencuba 🤗 

Sumber/Credit: TikTok

8 comments:

  1. Haishhh.. nampak sedap lagi sedap dari yg org jual kat bazar.

    ReplyDelete
  2. saya taunya ayam geprek
    kalau ayam percik belum pernah makan

    ReplyDelete
  3. Wow, mesti bangga KA kalau dia terjah blog ni.. hehehe... sy pernah buat ayam percik sendiri masa puasa zaman pkp je dlu... lepas tu xde dah buat lg.. hihi

    ReplyDelete
  4. Sedap juga kalau dicuba esok. Alang2 cuti nuzul Qurankan

    ReplyDelete
  5. Resepi KA memang senang....tapi kesian dia ramai yang kecam kan..SA ok jer cuba resepi KA sebab pada SA semua memudahkan...resultnya pun sedap kan...

    ReplyDelete
  6. sedapnya!!! yg penting kena rajin la buat ikut resepi KA tu

    ReplyDelete