Sunday 13 October 2024

Sambal Buah Ceghupu

Terima kasih kawan² yang komen pasal buah ceghupu  ni. Ada yang panggil buah cepu juga.

Kebetulan nampak (VTT) Datin Kartini pun beli buah ni di pasar Tasik Raja, Pasir Mas. Buah cupu kata DK.  

Pakcik tu cakap, buah ni sedap dibuat sambal. Ummi blurred masa tu, terus tanya, 
"Sambal tumis ke Pakcik?" 
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Rupanya isi buah ni boleh dicampur dalam sambal belacan, macam mangga atau kuinin. Terima kasih Pakcik sudi berkongsi info. 

Balik rumah Ummi pun terus lah try...
Betullah sedap ๐Ÿ‘ 
Macam kita makan sambal mangga, adalah rasa masam²nya. Ikut kata rakan blogger Lydia Miza buah ni yang muda boleh dibuat masak lemak cili api dgn ikan sungai. Tq info LM. 

Isinya berulas² umpama manggis. Buah ni boleh dimakan begitu saja; masam² manis rasanya. 

Biji buah ceghupu. 
Nanti nak try semai :) 



5 comments:

  1. tak pernah dengar nama buah ni & rasanya baru ni 1st time tengok.

    ReplyDelete
  2. kalau tangan sejuk, hidup nanti tu...tapi, pokok nya beso pokok mangga tu ke?hihihi

    ReplyDelete
  3. Rupa dia pun macam manggis jugak cuma kulitnya macam tomato ek. Tak pernah dengar apatah lagi jumpa, hari ni dapatlah berkenalan dengan beliau, hihi.

    ReplyDelete
  4. Oo belah Pantai Timur panggil buah cupu. Banyak juga namanya. Ya, buahnya sangat masam kalau di makan begitu. Dia macam buah asam gelugor juga boleh dicampur dalam masakan disebabkan masam tu. Saya pernah makan begitu je. Tapi dalam masakan belum pernah lagi. Susah nak jumpa buah ni.

    ReplyDelete