Terima kasih kawan² yang komen pasal buah ceghupu ni. Ada yang panggil buah cepu juga.
Kebetulan nampak (VTT) Datin Kartini pun beli buah ni di pasar Tasik Raja, Pasir Mas. Buah cupu kata DK.
Pakcik tu cakap, buah ni sedap dibuat sambal. Ummi blurred masa tu, terus tanya,
"Sambal tumis ke Pakcik?"
๐๐๐
Rupanya isi buah ni boleh dicampur dalam sambal belacan, macam mangga atau kuinin. Terima kasih Pakcik sudi berkongsi info.
Betullah sedap ๐
Macam kita makan sambal mangga, adalah rasa masam²nya. Ikut kata rakan blogger Lydia Miza buah ni yang muda boleh dibuat masak lemak cili api dgn ikan sungai. Tq info LM.
Nanti nak try semai :)
tak pernah dengar nama buah ni & rasanya baru ni 1st time tengok.
ReplyDeletekalau tangan sejuk, hidup nanti tu...tapi, pokok nya beso pokok mangga tu ke?hihihi
ReplyDeleteRupa dia pun macam manggis jugak cuma kulitnya macam tomato ek. Tak pernah dengar apatah lagi jumpa, hari ni dapatlah berkenalan dengan beliau, hihi.
ReplyDeletenampak mcm sedap la plak ;)
ReplyDeleteOo belah Pantai Timur panggil buah cupu. Banyak juga namanya. Ya, buahnya sangat masam kalau di makan begitu. Dia macam buah asam gelugor juga boleh dicampur dalam masakan disebabkan masam tu. Saya pernah makan begitu je. Tapi dalam masakan belum pernah lagi. Susah nak jumpa buah ni.
ReplyDelete