Tuesday 22 October 2024

Breakfast Roti Canai Goreng

Walid beli beberapa keping roti canai Ahad lepas. Masing² masih kenyang makan Nasi Lemak dan Sambal Tumis Udang, jadi roti canai tu Ummi simpan dalam peti ais. Biasanya makanan² leftover ginilah jadi santapan Ummi untuk breakfast atau pun lunch. Nak masak baru tak berbaloi, makannya sorang je. Cuma Ummi olah jadi menu baru dari leftover tu. Contoh, roti canai ni Ummi buat Roti Canai Goreng. Menu ni Ummi mula kenal masa PKP dulu. 

Hiris halus roti canai. 

Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih, cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan ayam/seafood/telur then masukkan sos cili, sos tomato, kicap manis dsbnya. Then masukkan roti canai yg dah dihiris ni. Gaul sebati, letak garam dan bila semuanya dah masak, cukup rasanya tutup api. Ala, macam goreng nasi, bihun tu je...

It's done... 
Letaklah cili, daun bawang semua bagi berseri sikit.

Nampak macam kue tiau goreng kan? 
Rasa? Macam rasa roti canai juga.
Macam nasi goreng, tetap rasa nasi kan? 
Gitulah lebih kurang bandingannya :) 




No comments:

Post a Comment