Walid beli selonggok pisang emas ranum. Ummi nak buat jemput-jemput aka cekodok untuk minum petang. Baiknya hati si penjual tu, dibaginya extra 3 bekas, dengan harga asal RM5. Nak habiskan stok, sebab nak tutup gerai, dah petang...
Walid beli juga buah bidara, favorite Ummi ni... Tembikai tu pun dapat free...ada orang dah bayarkan katanya minta penjual sedekahkan... Alhamdulillah.
Dua hari lepas Ummi buat cekodok, buat lebih, kongsi rezeki dengan cucu-cucu Cik Leha.
Hari ni buat pula lempeng pisang...
Lenyek pisang, masukkan tepung gandum, gula dan garam. Gaul sebati. Masukkan pula kelapa parut dan gaul lagi. Adunan lebih kurang macam buat cekodok, jangan terlalu cair.
Panaskan non-stick pan, letak sedikit minyak. Sendukkan adunan ke dalam pan, rata dan leperkan. Tutup seketika. Bila garing, kalih dan masak sebelah lagi. Buat hingga adunan habis.
Sedap dimakan bersama kopi panas :D
Memang sedap sungguh ni makan lempeng pisang dengan kopi panas. Lagi-lagi time sejuk-sejuk hujan seperti sekarang ni.
ReplyDeleteAah Kak Amie, cubit-cubit je dah habis hihi...
DeletePisang emas terlebih masak ni memang ssuai buat lempeng atau cekodok
ReplyDeleteBetul tu Wak...
DeleteSedapnya... Rasa mcm lama betol tak makan lempeng pisang.. tetiba rasa nak makan jemput pisang pon ada haha..
ReplyDeleteKenalah rajimkan diri hihi...
DeleteTq singgah :D
Sedapnya terutama garing² macam tu.
ReplyDeleteAah, tang garing tu sedap kan?
DeleteTq singgah :D
Rumah saya memanjang ada stok pisang sebab tanam pokok pisang. Memang menu pisang dipelbagaikan. Cekodok, lempeng,pengat,lepat. Hehe.
ReplyDeleteAlhamdulillah mesti laku habis PH buat.
Teringin nak makan lepat, tapi takde daun pisang & takde geng :(
Deleteuish..tang hangit tu feel makan...kwna plak kopi O cap gantang
ReplyDeleteTu la MC...
DeleteTp la PH suka Kopiah Malaya, Cap Gantang jatuh no-2 :D
Sedap pulak tengok lempeng pisang tu.. terutama bahagian hangit2 tu.. mmg kick la..hehe
ReplyDeleteYa, kena ada hangit2 tu sikit... baru umph hehe
Deletesedapnya lempeng pisang...
ReplyDelete