Balik dari jemput Kakak di sekolah, Abang bagitau, "Cik As bagi cucur udang Ummi" Ini mesti 'upah' Ummi tolong ambil Fa-Za di Pasti tadi :D
Simpan dulu, apa-apa hal kita makan nasi dulu... Hari ni Ummi masak kari ikan mayong ☺️
Lepas Asar, Ummi bancuh tepung untuk buat cucur sampah, top up cucur udang Cik As bagi tadi. Rakyat ramai, faham-faham aje lah 🤭
Cucur sampah ni terkenal di kampung Ummi, terutama di bulan Ramadhan. Lebih kurang je dengan cucur udang, cuma dimasukkan taugeh sebagai main ingredient. Zaman dulu kalau beli udang pun untuk dibuat lauk, bukan cucur atau rencah goreng mi/bihun. Kari Udang bersama Daun Bawang dan Udang Gaul bersama Kelapa masakan ni lah arwah Tok selalu masak jika beli udang.
Untuk cucur sampah tadi, satukan semangkuk taugeh yang sudah dibersihkan, cili merah, bawang besar, tepung gandum, garam, sedikit serbuk kunyit dan air. Gaul sebati. Sendukkan adunan dan goreng dalam minyak panas hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Makan bersama sos pencicah atau sos cili.
Nak lagi nostalgia, minum dengan teh O. Dulu-dulu, beli susu pekat untuk cicah lemang waktu raya je. Minuman semuanya 'O' je :D
ooo sebab tu dipanggil cucur sampah ye..banyak ingredient dalam tu...SA panggil cucur udang la sebab ada udang...bestnyaa...terus rasa nak buat la weekend ni...
ReplyDeleteTak pernah dengar cucur sampah
ReplyDeletePanggil cucur sampah rupanya. Ya taugeh memang selalu ada dalam cucur.
ReplyDeletedapnye..pagi semalam pun bfast cucur..ibu request nak makan ngan sambal sardin
ReplyDeletePertama kali dengar cucur sampah. Tapi kalau Pak Inche kita, aksesori utk Laksa Penang tu dia panggil sampah. Selalu dia pesan, letak sampah banyak-banyak, hahahah.
ReplyDeleteFirst time dgr cucur sampah..hihi.. kadang buat cucur, ikut dan je lah letak apa bahan yang ada. Bila anak tanya masak cucur apa, sebut la segala inti yang ada tu... cth: cucur lobak, kentang & bawang
ReplyDeleteIngat ada sampah apa tadi 😁
ReplyDeleteSedap nampak cucur sampahnya tu.
First time dengar cucur sampah hehhee. Banyak betul taugeh tu.
ReplyDeletePertama kali dengar cucur sampah. Begini rupanya. Mesti sedap ada letak banyak taugeh. Taugeh is my fav :)
ReplyDeleteSaya pun lagi suka minuman O daripada bersusu...hihihi
ReplyDeleteSedapnya coq udang kalau cicah kuah kacang...boh tokua ngan timun pulak..dah macam pasembot tu...hihihi
dok ;ikir - pikir
ReplyDeletenapa sampah?
ooo.. mcm tomyam sampah gak
sayur je lebeh.
ahaha
selalu buat cucur ni bila nak bgi satu rumah makan sayur.
masak lauk ade sayur.
kita je tukang makan.
adeh