Pagi tadi Ummi Walid ke Pasar Tani Taman Melawati. Hasratnya nak beli barang basah. Dah jemu membeli di Pasar Sri Gombak, sesekali tukar tempat. Dapatlah juga idea² baru nak memasak. Kalau di PSG tu rasanya dah hafal segala jenis ikan yang ada dekat situ hihi...
Sayangnya, gerai² ikan semuanya tutup hari ni. Agaknya tauke/suppliers masih cuti CNY. Yang buka utk lauk basah hanya gerai ikan sungai, ayam dan daging. Manakala gerai² sayur, ulam, buah dan makanan beroperasi seperti biasa.
Nampak lemak, tapi tak beranilah nak ambil. Baru je makan kan...
Kakak kata dah lama tak makan pucuk paku.
Kalau dekat rumah ni, 3 helai seringgit.
Ummi bersihkan siap², potong separuh dan keringkan bersama daun kari. Then simpan dalam freezer dua² sebagai stok.
Di kedai acheh ni, 2 tongkol RM2.50. Murah lagi beli di pasar tani la kan...
Walid pula beli nasi lemak ayam goreng panas² utk sarapan.
Untuk lunch, Ummi masak sup ekor + daging cincang. Buat sekali cili kicap sebagai regu utk sup.
Mesti banyak lagi menu best keluar kat dapur ummi, maklumlah.. anak⁴ semua tengah berkumpul di rumah. Pandai kakak makan pucuk paku.
ReplyDeleteIkut mood juga SK. Kadang kalah kedai makan menunya, kadang menu tulurrrr je ahaha 😂
DeletePergi pasar tani memang murah sikit plus segar2 je semuanya
ReplyDeleteBetul Linda
DeleteCuma jauh sikitlah itu yg jarang pergi
Bestnya sup tu. Makan nasi dengan sup je dah ok tambah telur dadar pulak memang sedap.
ReplyDeleteYe Cie telur dadar tu regu terbaik sup kan
DeleteAssalamualaikum tuan jemput singgah blog saya untuk memartabatkan tulisan jawi
ReplyDeletehttps://hanyajawi.blogspot.com
Baik² In Sha Allah 👍🏻
DeleteBest betul membeli belah barangan dapur ni PH. Nak kena cari pucuk paku la. Teringin. Hehe
ReplyDeleteBeli barang dapur pun dah happy dah Ena hihi ...janji boleh shopping 😁
Deletelama betul MZ tak gi psr tani...yelah, masak pun jrg2 ajer niii
ReplyDeletePH hari² masak, sampai kering idea hihi
DeleteHuiyo hafal setiap ikan dijual.
ReplyDeleteIdea datang terus buat sup ekor.
Tak ramai yg jual ikan di market tu, jadi dah boleh agak jenis ikan yg dijualnya. Nak lain sikit kenalah rajin ke pasar tani :)
DeleteTeruja plak SA tengok semua hasil belian PH tu..SA suka makan sup ekor..nanti nak cari lagi la ekor nak buat sup..suka yang besar2
ReplyDeleteYg besar² lagi banyak isinya kan...lagi puas makan
DeleteLihat SOP daging langsung nak buat sop buat esok. Kebetulan ada stok daging dah lama 😅. Saya baru rasa SOP pakai sambal kecap ketika di Malaysia. Sedaap juga. Soalnya kalo di sini SOP itu pakai sambal merah
ReplyDeleteKami pulak kalau makan bihun sup Kedah baru guna sambal merah Fanny. Kalau makan dgn nasi biasanya cili kicap.
Delete