Senang je tengok Mak Cella buat Cucur Jawa ni. Jadi Ummi pun cubalah juga buat cucur kegemaran arwah Tok ni.
Bahan² yang Mak Cella guna;
2 cawan tepung gandum Cap Rose (Ummi guna cap lain)
1 cawan tepung beras Cap Bunga Teratai ✅
1 cawan gula perang - Ummi guna ½ cawan sbb stok gula perang tak cukup secawan
½ cawan gula pasir - Ummi guna 1 cawan
½ sudu kecik garam
2 cawan air suam
Caranya;
1. Campur semua tepung, gula dan garam
2. Masukkan air suam sikit demi sikit sambil dikacau sebati dan dikepuk -kepuk (seperti pukul telur)
3. Perap beberapa jam sebelum goreng
4. Guna kuali melengkung dan panaskan 2 senduk minyak.
Bila minyak panas,tuang sesenduk adunan dan biar adunan membentuk serat
5. Terbalikkan kuih dan biar garing baru diangkat dan tos minyaknya.
Tapi, hasilnya tak lawa huhu...
Adunan Ummi ni rasanya macam terlebih gula kot, dia tak 'ringan' dan tak kembang elok. Mungkin sebab Ummi lebihkan gula putih dari gula perang kot.
Ampun Mak Cella π«£
Try anda error PH.
ReplyDeleteTakpe PH...try and error...
ReplyDeleteKalau kat kelate, MZ panggil kuih ni tepung cucur, my boys panggil kuih topi..kat tgh2/part lembut tu warna putih..
ReplyDeletekuih penyaram ni orang sini panggil, mmg kena peram lama sikit, pastu kena buat berkali² hahaha... practise makes perfect... nnt buat lagi PH
ReplyDeletesama rupa paras dgn kuih klate tp nama cucur topi
ReplyDeletePernah cuba buat dulu tapi tak jadi PH mungkin cara saya buat tu ada step yang salah. Saya pun suka cucur jawa ni. Baru makan semalam.
ReplyDeletetengok video mamacella buat senang je kan..teringin juga nak buat,risau tak jadi tapi
ReplyDeletewah ...kira jadi la tgu. LM pernah buat dulu 3 4 kali juga tak pernah menjadi
ReplyDeletetak pernah cuba pun makan kuih ni..
ReplyDeleteSaya sukaaa sangat kue cucur πππ. Tak apa kak, yg penting itu rasa sedap ππ
ReplyDelete