Thursday, 14 November 2024

Sarapan Nasi Lemak Sambal Sotong & Kuih Muih Tradisional

Lama tak keluar beli sarapan. Pagi² ambil light breakfast; roti, telur ½ masak atau pun kadang tu brunch terus. Tapi bila timbang berat, tak turun² juga beratnya. Penimbang rosak la tu :p #salahkanpenimbang 

Nasi Lemak Sambal Sotong pilihan Ummi pagi ni. RM8 termasuk telur mata. Telur rebus & timun ada, ikan bilis takde. 

Nampak ada kuih kegemaran Ummi and my late parents; kuih Tepung Bungkus. Sedap TB adik ni, tapi tak setanding kawan Ummi yang di Ipoh tu buat. Secukup rasa cuma kurang lemaknya dan kurang gedik :D 

Sebekas 3 ketul, RM3.50. Besar saiznya. 

Cucur Badak pun kegemaran Ummi. Ambil sepeket, RM3.50 juga. 

Buka casing baru perasan, CB ditemani kuih Che Mek Molek. Dari luar nampak serupa 😁 Dua² kuih ni dibuat dari keledek. 

Kuih² tradisional ni kalau teringin memang beli je. Tak pandai nak buat sendiri, plus bukan kegemaran isi rumah. Dicampur dengan ketidakrajinan Ummi, makanya lebih berbaloi beli ☺️

8 comments:

  1. Semua kuih tu kegemaran saya.

    ReplyDelete
  2. ken beli penimbang baru tu. hahahah.

    ReplyDelete
  3. Hehe...selalunya memang penimbang yang salah PH.....kuih cik mek molek ni lama tak makan tapi nak makan kena berhati-hati takut meleleh isi gula dalamnya.

    ReplyDelete
  4. saya memang rarely masak apa2 kuihhh...masa PKP jer gigih try masak few kuih gak lahhh hahahah

    ReplyDelete
  5. Sedapnya nasi lemak sambal sotong

    ReplyDelete
  6. kuih tepung bungkus tu fav..susah nk jmpa org jual..sedapnya

    ReplyDelete
  7. Tepung bungkus tersedap pernah makan kat gerai simpang ke Titi Hayun, sampai sekarang teringat².

    ReplyDelete
  8. Setuju kak. Kalo kue tradisional ini saya pun tak pandai. Mama selalu bilang justru paling mudah dan simple nak buat kue tradisional. Bagi saya itu lah yg paling complicated 🤣🤣. Better beli lah 😅

    ReplyDelete