Setiap kali anak² PB (pulang bermalam), menu nasi lemak memang ada dalam meal plan Ummi. Kali ni tak sempat nak masak untuk breakfast, tak cukup bahan, jadi Ummi masak untuk lunch :D
Rupanya hari ni geng nasi lemak dengan Kak Rawiwa :D
Serai, halia, 4 sekawan, daun pandan semua Ummi letak, ikut cara arwah Tok. Semerbak wangi serai dan daun pandan tu bila buka periuk, terus teringat arwah 🥹
Goreng ayam sebagai lauk utama ...
Malam tadi bertandang ke dapur SK, cedok ilmu sambal tumisnya. Alhamdulillah puashati dgn hasilnya. Ummi tambah ikan bilis, sebab anak² suka Sambal Bilis. Ikan bilis goreng tak berapa sangat. Tqsm SK, minta halal ye resepinya 🤗
Dalam balang tu Sambal Bilis Rangup kiriman Tok Umi. TU pesan suruh pakat rasa sambal tu, jadi Ummi simpan dulu tunggu Abang Angah PB baru buka.
Yang ini Angah bawa balik. Dia tolong abang senior jual sambal ni. Katanya dekat 10 pek dia berjaya jual, abang tu bagi free 1 pek, upah utk dia :D
Abang ajar dan tolong Angah buat. Angah nak bawa balik ke asrama. Ummi lepas tangan je, menu ni Abang dah pro. Balik pasar dgn Walid pagi tadi pun, Ummi suruh depa dua cuci ayam tu. Alhamdulillah boleh diharap dah.
Sedap
ReplyDeletesaya pun suka sambal bilis camtu. walaupun dah makan nasi dgn sambal bilis, kita tetap jugak buat ikan bilis goreng xD
ReplyDeleteLamanya tak masak nasi lemak. Malas betul sejak2 ada kedai nasi lemak area rumah. Cuma kekadang bila teringin nasi lemak sendiri masak jugak la.
ReplyDeleteWahh best lah anak² PB.
ReplyDeleteoo.. versi NL letak 4 sekawan pun ada ya. Ni akak tak pernah try lagi.
Pandai Angah cari peluang berniaga.