Iye, bayam bukan ayam.
Kot la ada yang ingat typo :D
Menu dinner malam tadi; regu dengan sup ayam, sambal belacan dan ulam timun & kangkung celur. Kangkung celur inspirasi dari SA 🌹
Ummi bancuh Tepung Goreng Ayam Adabi bersama 1 biji telur dan air sejuk supaya hasilnya lebih rangup. Gaul sebati. Kalau pekat tambah air, kalau terlebih air tambah tepung. Kalau adunan cair sangat pun, satgi tak lekat di bayam. Sesuaikan bancuhan tepung tu.
Panaskan minyak, celup bayam dalam bancuhan tepung tadi dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Sedap dimakan waktu panas², crunchy.
Selamat mencuba 🤗
Sedap ni. Ngap ngap ngap tau tau habis dah bayam ni sebab ralit makannya.
ReplyDeleteDulu saat asisten saya yg tugas masak masih ada, dia sesekali buat keripik bayam ini. Sukaaa sangat. Dah resign pula. Saya bukan tak bisa, tp kalo dah goreng2, ntah kenapa malas sangat nak buat hahahah. Takut kena percikan minyak 🤣
ReplyDeleteMemang sedap sangat daun bayam celup tepung. Rindu air tangan Bonda kita.
ReplyDeletesedapnya nanti kalau rajin nak buat la. kena beli bayam ni. cie ni jarang2 beli sayur berdaun malas betul nak masak.
ReplyDeleteIni daun bayam goreng ya Mbak?
ReplyDeleteMemang enak, crunchy, saya suka beli yang sudah jadi dan siap di makan saja.
Salam,
Antara kudapan berkhasiat ni..Saya pun suka bayam..Nanti semua jadi kuat macam popeye😍
ReplyDeleteSedapnyaaa....SA suka tu...dulu rajin buat...la ni macam biasa la M je lebih...kalau boleh nak order je trus sampai depan mata
ReplyDeletedok guna bayam biasa ke bayam brazil ni?
ReplyDeletemcm pernah nampak org jual kat psr mlm..ie sayur2 la celup tepung
ReplyDelete