Rindu agaknya dengan anak cucu yang dah lama tak balik kampung, Tok Umi hantar sekotak makanan & manisan.
Jom tengok apa yang Tok Umi kirim...
Tunggu Abg Angah balik baru buka, pakat rasa sama². Angah suka sambal kering² gini.
Rindu agar² kering yang arwah Nenek (nenek Walid) buat. Orang dulu² tak guna pewarna tiruan. Tak silap agar² kering arwah Nenek warna merah (sirap) dan putih je. Sekarang dah banyak pilihan pewarna dan perisa. Yang Tok Umi kirim ni ada rasa juga mungkin guna serbuk agar² yang berperisa.
Istafa ni pasaraya yang jual makanan² Timur Tengah termasuk kurma dsbnya.
Barang² lain...
Kuih Karas, antara kuih terkenal di Kedah dan selalu dijadikan buah tangan dan borongan di Pekan Rabu. Banyak yang hancur :( Kuih ni senang berderai, jangan kata kena baling dengan kurier, pegang di tangan pun boleh berderai :)
Tq Tok Umi 😘
Alhamdulillah
ReplyDeleteRejeki dapat bungkusan
Lama tak makan ikan pekasam tu. Dulu teringat masa mengandungkan Dania teringin nak makan ikan pekasam. Dulu masa baru kahwin memang tak reti makan ikan pekasam. Lama2 alhamdulilah reti dah makan.
ReplyDeleteSy pun dah lepas kawin baru makan ikan pekasam. Rugi pulak sbb arwah Mak pandai buat ikan pekasam :D
DeleteWah...banyaknyaaa!
ReplyDeleteSeronok tengok.
Ooh...bijan = lenga.
Dah duduk utara ni banyak yang saya baru belajar - bahasa, makanan.
Kalau pi kedai cari bijan, payah kot nak jumpa hihi ... Kena sebut lenga baru depa tau 😁
DeleteBanyak betul barang Took Umi bagi.
ReplyDeleteRugilah tidak makan pekasam.
Alhamdulillah rezeki anak⁴
DeleteSedapkan pekasam... Tp PH kecik² dulu pun tak makan ikan pekasam 🤭
Seronoknya dapat kotak keriangan.
ReplyDeleteNak makan kuih karas tu kena tadah tangan kalau tak habis jatuh comot-comot 😁
Sedap tu pekasam, last gorengkan bawang dan cili.
Hah betul Kak, tadah dgn tangan. Itu pun berterabur gakss haha
DeleteYes, letak cili & bawang banyak² sedap 😋
sedap nya semua kiriman dari kampung tu...
ReplyDeletesedapnya ada biskut bijan juga
ReplyDeleteLama tak jumpa biskut ni kan...
Deletekuih karas tu cakar ayam ke?
ReplyDeletekat rumah ni anak-anak semua dah belajar makan pekasam kecuali kyra...ikan masin pun dia tak layan.
Lain Ammi. Karas lagi gebu, cakar ayam lebih keras & manis.
DeleteAla, takleh geng la dgn Kyra :)
Moga bertambah murah rezeki tok umi
ReplyDeleteAamin tq SR 🤲🏻
Deleteagar2 kering tu fav my hubby ;) selalu beli kalau kami balik kelantan
ReplyDeletePH pun suka 👍🏻
DeleteOh macam itu ikan pekasam yaa. Selama ini saya sering baca, tp tak tahu bentuk nya.
ReplyDeleteKue Karas itu juga banyak di Aceh. Tapi namanya kue sarang burung, karena mirip sarang kan. Saya sukaaaa. Tapi di JKT tak ada yg jual. Kdg saya masih makan, kalo mama datang ke jakarta. Suka bawa juga
alaaa...x makan pekasam? ruginyaaa...apapun banyak betul kiriman dari tok umi tu...
ReplyDelete