Rindu agaknya dengan anak cucu yang dah lama tak balik kampung, Tok Umi hantar sekotak makanan & manisan.
Jom tengok apa yang Tok Umi kirim...
Tunggu Abg Angah balik baru buka, pakat rasa sama². Angah suka sambal kering² gini.
Rindu agar² kering yang arwah Nenek (nenek Walid) buat. Orang dulu² tak guna pewarna tiruan. Tak silap agar² kering arwah Nenek warna merah (sirap) dan putih je. Sekarang dah banyak pilihan pewarna dan perisa. Yang Tok Umi kirim ni ada rasa juga mungkin guna serbuk agar² yang berperisa.
Istafa ni pasaraya yang jual makanan² Timur Tengah termasuk kurma dsbnya.
Barang² lain...
Kuih Karas, antara kuih terkenal di Kedah dan selalu dijadikan buah tangan dan borongan di Pekan Rabu. Banyak yang hancur :( Kuih ni senang berderai, jangan kata kena baling dengan kurier, pegang di tangan pun boleh berderai :)
Tq Tok Umi 😘
Lama tak makan ikan pekasam tu. Dulu teringat masa mengandungkan Dania teringin nak makan ikan pekasam. Dulu masa baru kahwin memang tak reti makan ikan pekasam. Lama2 alhamdulilah reti dah makan.
ReplyDeleteWah...banyaknyaaa!
ReplyDeleteSeronok tengok.
Ooh...bijan = lenga.
Dah duduk utara ni banyak yang saya baru belajar - bahasa, makanan.
Banyak betul barang Took Umi bagi.
ReplyDeleteRugilah tidak makan pekasam.
Seronoknya dapat kotak keriangan.
ReplyDeleteNak makan kuih karas tu kena tadah tangan kalau tak habis jatuh comot-comot 😁
Sedap tu pekasam, last gorengkan bawang dan cili.
sedapnya ada biskut bijan juga
ReplyDeletekuih karas tu cakar ayam ke?
ReplyDeletekat rumah ni anak-anak semua dah belajar makan pekasam kecuali kyra...ikan masin pun dia tak layan.
Moga bertambah murah rezeki tok umi
ReplyDeleteagar2 kering tu fav my hubby ;) selalu beli kalau kami balik kelantan
ReplyDelete