Sunday, 10 November 2024

Parcel dari Tok Umi

Rindu agaknya dengan anak cucu yang dah lama tak balik kampung, Tok Umi hantar sekotak makanan & manisan. 

Jom tengok apa yang Tok Umi kirim...

Halwa Turki

Sambal Bilis Rangup 
Tunggu Abg Angah balik baru buka, pakat rasa sama². Angah suka sambal kering² gini. 

Agar² Kering.
Rindu agar² kering yang arwah Nenek (nenek Walid) buat. Orang dulu² tak guna pewarna tiruan. Tak silap agar² kering arwah Nenek warna merah (sirap) dan putih je. Sekarang dah banyak pilihan pewarna dan perisa. Yang Tok Umi kirim ni ada rasa juga mungkin guna serbuk agar² yang berperisa. 

Kami panggil Biskut Lenga. 
Bijan tu orang Kedah panggil lenga. 

Istafa ni pasaraya yang jual makanan² Timur Tengah termasuk kurma dsbnya. 

Barang² lain... 

Kuih Karas, antara kuih terkenal di Kedah dan selalu dijadikan buah tangan dan borongan di Pekan Rabu. Banyak yang hancur :(  Kuih ni senang berderai, jangan kata kena baling dengan kurier, pegang di tangan pun boleh berderai :) 

Ikan Pekasam, confirm untuk menantu ni. 
Walid dan anak⁴ tak makan ikan pekasam. 
Rugi depa :p 

Tq Tok Umi 😘
 


20 comments:

  1. Alhamdulillah
    Rejeki dapat bungkusan

    ReplyDelete
  2. Lama tak makan ikan pekasam tu. Dulu teringat masa mengandungkan Dania teringin nak makan ikan pekasam. Dulu masa baru kahwin memang tak reti makan ikan pekasam. Lama2 alhamdulilah reti dah makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun dah lepas kawin baru makan ikan pekasam. Rugi pulak sbb arwah Mak pandai buat ikan pekasam :D

      Delete
  3. Wah...banyaknyaaa!
    Seronok tengok.

    Ooh...bijan = lenga.
    Dah duduk utara ni banyak yang saya baru belajar - bahasa, makanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pi kedai cari bijan, payah kot nak jumpa hihi ... Kena sebut lenga baru depa tau 😁

      Delete
  4. Banyak betul barang Took Umi bagi.
    Rugilah tidak makan pekasam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki anak⁴
      Sedapkan pekasam... Tp PH kecik² dulu pun tak makan ikan pekasam 🤭

      Delete
  5. Seronoknya dapat kotak keriangan.
    Nak makan kuih karas tu kena tadah tangan kalau tak habis jatuh comot-comot 😁
    Sedap tu pekasam, last gorengkan bawang dan cili.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah betul Kak, tadah dgn tangan. Itu pun berterabur gakss haha
      Yes, letak cili & bawang banyak² sedap 😋

      Delete
  6. sedap nya semua kiriman dari kampung tu...

    ReplyDelete
  7. kuih karas tu cakar ayam ke?
    kat rumah ni anak-anak semua dah belajar makan pekasam kecuali kyra...ikan masin pun dia tak layan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain Ammi. Karas lagi gebu, cakar ayam lebih keras & manis.
      Ala, takleh geng la dgn Kyra :)

      Delete
  8. Moga bertambah murah rezeki tok umi

    ReplyDelete
  9. agar2 kering tu fav my hubby ;) selalu beli kalau kami balik kelantan

    ReplyDelete
  10. Oh macam itu ikan pekasam yaa. Selama ini saya sering baca, tp tak tahu bentuk nya.

    Kue Karas itu juga banyak di Aceh. Tapi namanya kue sarang burung, karena mirip sarang kan. Saya sukaaaa. Tapi di JKT tak ada yg jual. Kdg saya masih makan, kalo mama datang ke jakarta. Suka bawa juga

    ReplyDelete
  11. alaaa...x makan pekasam? ruginyaaa...apapun banyak betul kiriman dari tok umi tu...

    ReplyDelete