Monday 17 April 2023

Singgang Portugis ala Tok Ram

Tok Ram mana lagi, kalau bukan Datuk Ramli MS :D Satu-satunya program masakan bulan puasa yang Ummi layan kali ni ialah Dapur Vaganza. Itupun by chance je. Bila ingat waktu siarannya, tengoklah. Kalau terlepas pun takdelah rasa rugi pun...
Dah tua :p

Selalunya Tok Ram akan masaklah satu resepi yang katanya berusia 100 tahun .. entah betul ke tidak. Kalau tak betul, bukan salah Ummi, salah Ayen (cucu saudara Tok Ram yang dilakonkan oleh Kak Lina Pom Pom aka Elly Mazlein). Kalau Tok Ram tak masak, Kak Lina yang masak. Lagi satu resepi guest artists yang masak. Geng GV semuanya... 

Salah satu resepi yang memikat selera Ummi ialah Singgang Portugis yang dikongsikan oleh Tok Ram. 

Singgang Portugis ala Tok Ram

Bahan-Bahan
Bawang Holland - dihiris
Bawang putih - dihiris
Halia - dihiris 
Lengkuas - dihiris nipis
Serai - diketuk
Kunyit hidup - dihiris 
Serbuk kunyit
Cili padi - belah hujungnya
1 mangkuk air asam jawa - gaul bersama 1 inci belacan bakar 
Daun limau purut
Daun kunyit - dicarik² 
Garam secukupnya
Ikan bawal emas - paling sesuai kata Tok Ram
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara-Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan² hirisan dan serai hingga layu
2. Masukkan serbuk kunyit
3. Masukkan air asam jawa + belacan
4. Masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Masak kuah hingga mendidih
5. Masukkan garam secukupnya
7. Akhir sekali masukkan ikan dan reneh hingga masak. Tutup api. Siap! 

Ringkas tapi sedap! 

# boleh search Singgang Portugis Tok Ram di YouTube untuk rujukan. 

9 comments:

  1. Nampak sedap dimakan ni ~ Ada peluang nk juga rasa...!

    ReplyDelete
  2. Yang berminat bolehlah mencubanya

    ReplyDelete
  3. Masak singgang mesti sedap.. favourite... tp best ke ikan bawal emas masak singgang cmni? pernah asam pedaskan si bawal emas tak best sgt rasanya... mcm kalis je sbb dia jenis berlemak kan.. kalau kari, fuh mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah Kakmim, sy suka je hihi... I mean isinya tu tak hancur sbb kulit dia tebal kan so sedaplah bagi sy. Kalau kari pula sy suka bawal hitam :)

      Delete
  4. Eh simple je...nak cuba la nanti..memang teringin nak makan bawal emas..tapi SA ngan Pak Zain je makan..org lain x suka..

    ReplyDelete
  5. Buat lepas raya sedap hirup ni.buat hilang mabuk ketupat

    ReplyDelete