Sunday, 30 April 2023

Open House Rumah Aisyah @ Raya ke -9

Sehari dua lagi mungkin baru berkesempatan nak ziarah rumah kawan-kawan maya agaknya. Tahu sajalah bila seminggu balik kampung, ada sajalah urusan yang perlu diselesaikan. Urusan kain baju, stock up bahan mentah dsbnya. Abang pun nak balik ke asrama dah... Ummi dia dah mula syahdu πŸ˜…

Ikutkan nak bermalas-malasan di rumah hari ni tapi dapat jemputan open house dari ibu bff Kakak, Aisyah. 

3 sekawan; Kakak, Aisyah & Adell. 

Rezeki jangan ditolak :D 

Lalu depan homestay kami sewa masa kebakaran tahun lepas. Sekarang owner sendiri yang manage homestay ni. Kenangan betul..

Balik rumah teringin pulak nak masak nasi impit+ kuah lodeh. Dah siap rebus nasi impit segera, rebus telur, dengan masak sambal tumis ikan bilis Abang cakap dia nak masak spaghetti carbonara esok pagi. Chewah :D 

Ummi guna resepi Khairul Aming. Dua kali cuba, dua kali jadi :D 

Sebahagian sambal ni Ummi simpan, sebahagian lagi Ummi campur petai Cameron Highland

Segar dan elok petainya. Setiap papan tu pun panjang, hampir sekali ganda dengan petai yang biasa dijual di pasar/tepi jalan. Ada orang masukkan sebiji-sebiji petainya tapi Ummi suka hiris gini. Tak terasa sangat bila disuap bersama nasi. Maklumlah, dah tua² baru belajar makan petai πŸ˜‚

Dapat lauk sebegini, regu dengan ikan masin pun makan bertambah² Ummi ni :p 

3 comments:

  1. Urusan di musim raya memang banyak. Dahulukan yang utama, bila senang barulah ziarah ke rumah rakan maya.

    ReplyDelete
  2. Wah, klu saya pun akan bertambah2 nasi bila makan sambal petai dengan ikan masin πŸ˜„

    ReplyDelete
  3. sy sampai sekarang masih x reti mkn petai.. hihihi

    ReplyDelete