Saturday, 1 April 2023

Singgang Daging Sis Afzan & Kerabu Mangga Mak Cella


Dah macam budak² pulak, tengok orang masak itu, teringin. Tengok orang masak ini, telioq! 

Singgang Daging Kelantan 

Kebetulan ada daging yang dah dikeluarkan dari freezer dan Sis Afzan  pun dah share resepinya, Ummi terus onz la masak singgang daging ni semalam. 

Mak Bee rajinlah masak singgang daging. Tak pastilah versi Kelate sama tak dengan versi Ganu. Ummi pulak baru first time nak buat singgang daging. 

Senang je;

1. Masukkan daging, bawang merah+ bawang putih yang telah dimayang, hirisan halia dan lengkuas ke dalam periuk
2. Tumbuk cili kering + biji ketumbar (tak perlu lumat). Masukkan bersama ke dalam periuk tadi
3. Buka api, gaul sebati semua bahan dan renehkan seketika. Biar bahan² bergaul dengan daging
4. Masukkan air dan biar hingga daging empuk
5. Masukkan asam keping, garam dan gula. Masak lagi hingga daging betul² empuk
6. Masukkan serbuk perasa dan budu - ikut selera masing-masing. Ummi letak sikit budu. 
7. Dah sesuaikan rasa, tutup api. Siap! 

Alhamdulillah sedap hasilnya. Ada rasa masam, pedas, manis² daging... Hirup kuahnya pun sedap. 

Kerabu Mangga + Bilis 

Lama dah simpan resepi Mak Cella ni. 

Buah mangganya pun dah dekat sebulan dalam peti. Tok Umi bawa masa datang 3/3 tempohari. 

Caranya; 
1. Satukan mangga yang telah diparut, hirisan bawang merah, hirisan cili dan tomato
2. Gaul bersama garam dan gula
3. Perah limau dan sesuaikan rasa
4. Tabur bilis goreng dan gaul sekata. Siap!

# Ummi modified sikit, letak sekali kacang tanah goreng (tumbuk² manja) dan gaul bersama dalam kerabu. Untuk hiasan, tabur bilis + kacang tanah goreng. Kacang tanah & bilis tu baki kenduri kesyukuran hari tu, itu yang masukkan sekali. 

Sedap 😋

Tq Sis Afzan dan Mama Cella. Mudah-mudahan beroleh pahala yang berterusan aamin 🤲


15 comments:

  1. Rindunya nak makan singgang daging. Nanti nak cari air kelapa muda dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak air kelapa ye Kak Amie? Mesti lagi sedap ni :)

      Delete
  2. Macam tak pernah makanlah singgang daging 😃 Teruja pulak nengoknya 🌹 Boleh try..save dulu link ni...hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? PH pun baru first time makan ni :)

      Terima kasih singgah sini 💐

      Delete
  3. wak x penah try makan singgang daging gituu., huhu

    ReplyDelete
  4. Rajin PaH cuba resipi baru. Budupun ada simpan ya.

    ReplyDelete
  5. Uiii.....sedap singgang tu PH..
    kerabu tu kalau dapat mangga mengkal lagi syok.Tapi yang putih tu pun sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la MC...
      Pelam sy guna ni pelam lemak2 tu, sedaplah tak berapa masam.
      Tq tau resepi 🤗

      Delete
  6. Haaa.. kann .. penyakit berjangkit bulan puasa ni namanya.

    ReplyDelete
  7. singgang daging kalo time raya haji menu wajib ada....bln puasa ni xde lg menu singgang daging tp aritu MIL masak singgang bendi

    ReplyDelete
  8. Aduh!! Sedapnya.. Sha dah lama tak beli daging.. Teringin pula lepas tengok perkongsian sis ini..

    ReplyDelete