Saturday 16 March 2024

Resepi Ramadhan #2 ~ Enoki Goreng Tepung

Sebelum ni bukan tak pernah buat Enoki Goreng Tepung tapi lain sikit caranya. Kali ni Ummi tengok dekat TT, tak ingat siapa share; dia guna Tepung Bestari kering dan Tepung Bestari yang dibancuh dengan air. 

Cara Penyediaan: 
1. Tanpa buka plastik pembungkus, potong kaki cendawan Enoki. Keluarkan dari plastik, bahagikan ikut perdunya dan basuh dengan cara lalukan di bawah air dan toskan. 
2. Tuang Tepung Bestari dalam mangkuk. Ketepikan. 
3. Ambil lagi satu mangkuk, masukkan Tepung Bestari dan tambah sedikit air. Bancuh sedikit pekat.
4. Ambil 1 perdu cendawan Enoki, celup dalam mangkuk Tepung Bestari kering (Mangkuk 1), angkat dan celupkan ke dalam mangkuk kedua (Tepung Bestari + air). 
5. Goreng dalam minyak panas hingga golden brown. Angkat dan tos minyak. Sedia untuk dihidang. 

#Steps 1-3 boleh rujuk gambar πŸ‘†

Alhamdulillah selain untuk berbuka anak beranak, dapat juga kongsi menu ni dengan Cik As. Ingatkan dah setel hutang, eh dia balas dengan popia goreng pulak 😁 

14 comments:

  1. Menarik dan mudah juga nak buat ya

    ReplyDelete
  2. Macam mudah nak buat.. boleh try nanti

    ReplyDelete
  3. Baru semalam saya masak cendawan shitake..Anak anak tak suka.. Depa sebut kalau goreng tepung cendawan enoki sedap ni..

    ReplyDelete
  4. tak pernah lagi goreng. selalu campur dalam sup atau tomyam aje.

    ReplyDelete
  5. fav Dania ni PH...selalu dia yang rajin buat...

    ReplyDelete
  6. Selalu buat ni sedap pakai tepung bestari memang rangup je.

    ReplyDelete
  7. Buat kudapan pun sedap ni PH.

    ReplyDelete
  8. Ini kalau buat kudapan sambil layan KDrama lepas balik terawih mengancam ni

    ReplyDelete
  9. boleh dicuba nanti, cendawan ni biasanya kami letak dalam tomyam shj...

    ReplyDelete
  10. sedap tu...aritu husband nk buat tp enoki skit je so tk jd buat

    ReplyDelete
  11. Suka mushroom ni juga. Kena cari tepung bistari dan enoki la.....

    ReplyDelete
  12. sedap tu PH, favourite mama

    ReplyDelete
  13. ammi pernah buat tapi dia jadi benyek...malas nak cuba lagi

    ReplyDelete