KA = Khairul Aming ๐
Scrolled TT nampak ada resepi Roti Puri Cicah Sardin by KA, terus rasa nak cuba. Alhamdulillah bahan² semua ada, itu yang laju je...
Bahan Roti Puri
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan minyak masak
½ sudu kecil garam
¾ cawan air
1 sudu kecil yis (mauripan)
1 sudu makan tepung gandum*
Cara Penyediaan:
1. Gaul adunan (kecuali *) dengan tangan hingga sebati. Tambah lagi 1 sudu makan tepung gandum (bertanda *). Gaul lagi.
2. Rehatkan doh 30 minit (Ummi biar sejam lebih, dekat² nak berbuka baru goreng)
3. Tabur sedikit tepung gandum atas papan, ambil doh sebesar bola golf, letak di atas papan dan lenyekkan dengan rolling pin di kedua² belah, tak terlalu tebal, tak terlalu nipis). Macam gambar ๐
4. Panaskan minyak agak banyak, goreng doh yang dilenyek tadi sambil disiramkan minyak ke atasnya. Barulah ianya kembung elok. Jadilah Roti Puri :)
Sementara tunggu doh tadi direhatkan, bolehlah masak Sardin.
1. Tumis 1 biji bawang besar dan 3 ulas bawang putih.
2. Masukkan 1 tin sardin, tutup kuali agar kuahnya tak merecik.
3. Masukkan garam, gula, kicap manis, cili merah & cili hijau.
4. Masukkan jus limau dan kacau rata. Tutup api. Siap!
Sumber: Khairul Aming
Selamat mencuba!
Saya selalu cicah kari.. memang surrr pergi dia...
ReplyDeleteTentu sedap buat berbuka puasa
ReplyDeleteSaya tadi tak tahu roti Puri seperti apa. Jadi browsing dulu. Baru paham setelah lihat gambar ๐. Pernah lihat saat masih di Penang, tapi tak pernah coba.
ReplyDeletesemoga ada kesemptana untuk mencuba nanti...
ReplyDeleterajin sangat PH..saya bab2 menguli ni malas tambah plk yg nak makan tak ramai lagi la malas
ReplyDeleteUii...roti puri gu dengan sardin...nalla
ReplyDeleteKalau suruh SA yang buat dan bancuh ni x tau la jadi apa..hehehe...suruh masak lauk SA pandai...
ReplyDeleteKalau suruh SA yang buat dan bancuh ni x tau la jadi apa..hehehe...suruh masak lauk SA pandai...
ReplyDeleteRoti puri cicah kuah kari sedap
ReplyDeleteAmmi tak pernah suka makan roti puri, ntahlah kenapa
ReplyDelete