Kecur betul bila Ummi tengok iklan ni di status WA kawan Ummi ni. Terutamanya sotong cumi kering tu. Lama betul tak makan.
Ummi pun order-lah sepeket. Lagi sepeket Ummi beli ikan bilis. Produk depa jual ni dari Sabah.
First time nak masak Sambal Sotong Cumi Kering jadi Ummi Google dulu caranya. Jumpalah perkongsian Kak Amie tentang cara membersih, menyedia dan memasak sotong cumi kering ni. Ikut kata Kak Amie, sotong ni perlu direndam sekurang-kurangnya 6 jam. Tapi, Ummi takde masa selama tu sebab bangun pagi terus craving sambal sotong cumi kering ni :D Tapi, tak sempat masak pun untuk sarapan. Masak untuk lunch... Jadilah Nasi Lemak Sambal Sotong Cumi Kering di tengahari :)
Mula-mula Ummi rendam sotong cumi kering ni dalam air panas. Bila dah sejuk, Ummi salin air. Rendam lagi dengan air panas. 2x salin air. Kemudian Ummi rebus lagi sekali. Toskan dan siang sotong tu. Walaupun kecik comel, kenalah belah dan siang satu persatu. Isi perut dia tu, Allahu sama juga dengan sotong besar. Dakwat hitam pun pecah bila direndam dan direbus dalam air panas jadi kena cuci betul-betul.
Untuk sambal, secara ringkasnya (untuk 200g sotong cumi kering), Ummi kisar 2 ulas bawang besar + 7 ulas bawang putih + 1 1/2 inci belacan. Tumis bahan kisar hingga naik bau kemudian Ummi masukkan cili kering kisar. Tumis lagi hingga naik minyak. Tambah gula Melaka, air asam jawa dan tumis lagi hingga naik minyak sekali lagi dan lagi haha... Bila cili dah masak, perisakan dengan garam dan gula (jika perlu). Kemudian baru masukkan sotong cumi kering yang telah lembut tadi. Gaul sebati. Kalau perlu, perisakan sekali lagi.
Alhamdulillah bila dah masak tu takde rasa atau bau yang tidak mengenangkan. Mula tu tak berani nak masak semua, risau anak-anak tak suka. Sekali, kena repeat masak untuk dinner. Mujur Ummi dah asingkan sambal tumis siap-siap. Naluri ibu kan :p
الحمد لله على كل نعمة 💚
sedapnya!
ReplyDeleteNampak sedap sotong tu.Saya pun masih ada sepaket cumi2 Pangkor.Tengok post ni baru ingat..hehehe
ReplyDeleteYa Allah.. terliur tengok sambal sotong tu..
ReplyDeleteKira anak-anak PH baru cuba sotong kering ya? Hehe kadang-kadang tidak diduga selera mereka.
ReplyDeleteLama sungguh tak makan sotong kering ni. Masak tumis berlada pun sodap kak.
ReplyDelete