Thursday, 8 July 2021

Bila Nazir Pantau...


Selalunya kalau nazir nak datang ke sekolah pihak sekolah yang kelam-kabut. Tapi, dalam norma baharu ni, nazir 'hadir' dalam kelas online :p 

Jadi, tempiasnya terkena jugalah Ummi hihi... Kelam-kabut kelmarin 6/7 bila PdPR anak2 dipantau oleh nazir JAIS. Ada perubahan jadual... Kakak selalu kelas hingga pukul 12 je tapi kelmarin ada slot petang dan tambahan satu lagi subjek. 2 anak x 4 kelas jadi 8 kelas online back to back. Stress Ummi 😅 Takut anak terlepas kelas. Depa ni takde masalah nak join OC tapi nak kena ingatkan. 

Angah, masuk kelas!
Kakak, cepat cikgu dah tunggu! 

Nak tak nak, Ummi pun kena sentiasa alert. Dalam dok alert tu kadangkala terlepas juga kelasnya. Jumaat lepas Angah terlepas kelas sebab Ummi monitor Adik yang ada sesi video call dengan cikgunya. Terpaksalah PM cikgu minta maaf dan jelaskan situasi. Walaupun tak bersemuka, tapi adab dengan guru kena jaga juga supaya berkat ilmunya. 

Nasi Goreng Sosej ala Tuanku RPA. Bagi makan kenyang-kenyang supaya lebih fokus dalam kelas. Jangan mengantuk sudah! Alhamdulillah Ummi tengok semuanya berjalan lancar. Anak2 pun participative 👍

Ingat lagi dulu ada cikgu pelatih kat sekolah Ummi. Nampak cikgu gementar mengajar di depan bila ada penyelianya datang. Ummi yang tak pernah angkat tangan bertanya soalan pun ambik turn juga sebagai sokongan kepada cikgu. Bila ada sesi soal jawab, nampaklah kelas tu lively kan? Moga cikgu dapat markah lebih :D 

Resepi: Nasi Goreng Sosej 
Sumber: Rasa

Bahan-bahan
Nasi sejuk
Sosej - dipotong serong
Telur 2-4 biji
Bawang putih - dicincang
Cili merah
Kicap manis
Garam 
Daun sup/daun bawang

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan goreng sosej hingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
2. Masukkan bawang putih dan tumis hingga keperangan. 
3. Masukkan telur. Biar sedikit keras baru dikacau
4. Masukkan nasi sejuk 
5. Masukkan sosej, daun sup/daun bawang, garam dan kacau rata. 
6. Masukkan kicap manis secukupnya. Gaul sebati dan tutup api. Siap! 

Senang je 😊









3 comments:

  1. Hehe PH sudah jadi penyelia kelas anak-anak. Tugas baru tengok jadual kelas.

    ReplyDelete