Sunday 27 September 2020

Resepi ~ Rendang Ayam Pencen (Noxxa)

Ini kali pertama Ummi beli dan masak ayam pencen. Harga seekor ayam pencen di Pasar Sri Gombak cuma RM10 seekor. Teringin nak rasa dan cuba buat rendang. Khabarnya ayam pencen ni sedap dibuat rendang ataupun kari. 


Ummi masak rendang. Sedap! Isinya kenyal, saling tak tumpah macam daging itik. Begitu juga tulangnya, keras macam tulang itik. Walaupun Ummi stir-fried dalam 1/2 jam juga nak keringkan kuah rendang tu, tapi isi tak hancur dan relai dari tulang seperti ayam biasa. Walid dah pesan, lain kali beli lagi ayam pencen ni. Baik boss 😁

Resepi: Rendang Ayam Pencen
Sumber: Puan Hazel

Bahan-bahan 
1 ekor ayam pencen 
1 kotak santan 
2-3 sudu makan kerisek
Daun kunyit - dihiris halus 
Asam keping 
Garam
Gula (2 sudu besar brown sugar + 1 sudu besar gula pasir) 
Rempah 4 sekawan 
Minyak untuk menumis 
2-3 sudu cili kisar 

Bahan kisar halus
1 labu bawang besar 
3 ulas bawang putih 
1 inci halia 
1 inci kunyit hidup 
1 inci lengkuas
Cili merah 
Cili padi 
5 batang serai

Cara-cara 
1. Masukkan minyak masak ke dalam inner pot Noxxa. 
2. Tekan stir-fry button. 
3. Bila minyak panas, tumiskan rempah 4 sekawan hingga naik bau. 
4. Masukkan bahan kisar dan cili kisar. Tumis hingga keluar minyak dan naik bau.
5. Masukkan ayam dan gaul sebati. Off stir-fry button.
6. Masukkan sedikit air, hingga paras ayam. Masukkan brown sugar dan asam keping. (Boleh letak gula kabung/gula melaka)
7. Tutup periuk dan tekan HP button 50 minit.
8. Bila dah beep, keluarkan wap dan buka penutup Noxxa. Masukkan santan, kerisek,  daun kunyit, garam dan gula pasir (jika perlu).
9. On semula stir-fry button dan biarkan kuah rendang kering. Dalam masa yang sama sesuaikan rasa rendang. Bila rasa dan kuah dah OK, off stir-fry button. Siap!

Sambil Noxxa buat kerja dia, Ummi pula naikkan periuk kukus di atas dapur. Ummi masak pulut kuning untuk diregukan dengan rendang ayam pencen tersebut. 


Perfect combination 😋


4 comments:

  1. Memang sedap tapi kena masak lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye NA. Katanya kalau periuk biasa 3 jam baru empuk ayam. Tak samggup haha

      Delete
  2. Sedapnya pulut dan rendang ayam. Ayam pencen kena masak lama baru lembut. Untung tu ada periuk noxxa. senang kerja masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk rajin ni pun sebab ada Noxxa Fiza. Kalau tak, kirim salam je :)

      Delete