Tuesday 22 September 2020

Resepi ~ Kek Pisang

Baru 2 hari rasanya Ummi simpan pisang montel Tok Ayah kirim tempohari, tengok-tengok dah masak ranum. Separuh Ummi nak buat lempeng kononnya. Tapi tak jadi. Apalah Ummi masak lempeng pisang pun failed 😂 Entahlah, dua-dua pan melekat. Hancus lempeng Ummi. Last-last Ummi buat cekodok je :D

Then lagi 4-5 biji Ummi buat kek pisang. Kali ni Ummi cuba resepi baru dan puashati dengan hasilnya. I'm gonna keep this recipe as a keeper recipe. Sepatutnya diletakkan sekali serbuk coklat tapi stok takde, Ummi olah ikut bahan yang ada sahaja. 

Kek Pisang Coklat
Credit: Pn Junnjuney Samsudin

Bahan A
Pisang 5-6 biji dilenyek kasar*
3/4 cwn gula perang ( gula biasa pun boleh) 
Telur 3 biji
Minyak masak secawan
2 sudu besar susu pekat
Secubit garam

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar serbuk coklat ( diayak dalam bekas adunan pisang tadi) - tak letak 

Bahan hiasan 
Walnut, badam hiris, coklat chips. 

Cara-cara 
1. Mula-mula, semua bahan A di atas disatukan dan dikacau rata ( saya kacau guna garfu je).

2. Kemudian kita sediakan pula bahan B.* Semua bahan dikacau rata hingga tepung sebati. (Kalau ada tepung naik sendiri pun boleh terus guna dan tak payah letak dah soda bikarbonat dan baking powder lagi.)

3. Seterusnya bolehlah masukkan adunan ke dalam loyang. Jangan lupa alas loyang dengan baking paper untuk mudah dikeluarkan nanti.

4. Sebelum bakar tu taburlah apa-apa topping yang disukai atas adunan. Saya letak badam hiris + walnut + coklat cip.

5. Bakar suhu 160 selama 40 minit atau bergantung pada oven masing-masing.

Cara Ummi

Ummi lenyek dahulu pisang. Ketepikan. 

Kemudian Ummi blend semua bahan hingga halus. Kemudian baru satukan pisang yang telah dilenyek dengan bahan-bahan lain yang telah dikisar. 

Tepung gandum Ummi ayak bersama soda bikarbonat dan baking powder. 

Chef cilik kusyuk menolong 😍

Steps seterusnya tu samalah... Campur bahan A dan tepung. Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam loyang. Ummi cuma tabur coklat chips je atas adunan. Then, bakar. Bila dah masak tu, keluarkan kek dan sejukkan seketika. 

Tapi, kek Ummi tak sempat sejuk dah kena potong. Assistant Chef tak sabaq nak makan! 

Ini pula kek pisang Maksu. Member dia siap bagi pisang minta Maksu tolong buatkan. Bab baking cake Maksu lagi pandai. Ummi ni kadang jadi kadang tak kalau membakar kek :(


Selamat mencuba! 


9 comments:

  1. Untung ada pembantu tolong.

    ReplyDelete
  2. Hi, good afternoon. All right? I am Brazilian, from Rio de Janeiro and I want to present my Blogger. New friends are welcome, no matter the distance. I would like to invite you to follow my Blogger. I'm a follower number 89.

    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  3. Rajinnya che cilik godek tepung!
    Kek pisang memang kegemaran, tak tolak punya!

    ReplyDelete
  4. yummyyy...tapi ammi dah rendam kurma utk dibuat kek.

    ReplyDelete
  5. wah naik gebu kek pisang akak. sedap tu. cantik topping deko hirisan pisang :)

    ReplyDelete