Thursday 25 May 2023

Lauk² Kampung je ..

Sedap pulak nampak Tempe Belado yang Cik Ita masak. Tak berlengah, terus ke kedai cari tempe gak Ummi pun. 

Gambaq tak cukup cahaya, abaikan :D 
Ummi masukkan sekali terung pipit, meriah pulak berbuah pokok kedua tu. Sayang jika tak dipetik. 

Tempe Belado Cik Ita. 
Tempe Belado Ummi takde ikan bilis, lupa dah habis stok. Pergi kedai beli ini je;

Okay jugak harganya kan? 

Ummi selalu beli lauk stok untuk seminggu terus. Bila keputusan bekalan baru ke kedai runcit dekat rumah ni. 

Daun selom pun rancak berdaun, petik buat kerabu + kaki ayam. Cuma tersilap, hiris kasar-kasar sangat. Kalau halus-halus lagi sedap sebab daun selom ni struktur dia keras sikit. Sebab tu Ummi kurang gemar. Lagi suka ulam raja. 

Nun di Jitra, Maklong dah repeat Lawar Terung yang kami makan raya kedua hari tu. Ummi masih berhutang resepi ni dengan kawan-kawan, sorry belum sempat buat sendiri. Itu yang tak share lagi resepinya 😅. Better scroll dekat IG dulu kot, nak tunggu Ummi entah bila nak buat :)

Masak lauk² kampung simple² gini memang menawan seleralah kan... 
Bak kata SK, bocor periuk! 

12 comments:

  1. lauk kampung simple2 dan jarang jumpa tu yang sedap kat PH...

    ReplyDelete
  2. alamak tiba2 teringin tempe berlado juga ni,nak buat malas sorang je makan...kalau dekat dah hulur piring kosong ni PH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau takde geng makan, memang tak best huhu

      Delete
  3. Saya memang suka sambal tempe. Nyums.

    ReplyDelete
  4. Dua menu akhir tu tak pernah saya makan.
    Kalau menu tempe, memang kegemaran saya.

    ReplyDelete
  5. Lauk kampung susah nak dapat sekarang ini....lain kampung lain menunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya betul, lain padang lain belalang... ehh :D

      Delete
  6. bestnya makan hasil tanaman sendiri tentu lagi sedap kan.. fresh

    ReplyDelete