Monday, 23 June 2025

Menuai Hasil ~ Nangka

Alhamdulillah buah nangka pokok arwah Tok tanam  kembali berbuah. 

Kali ni ada 3 biji... 
2 darinya dah masak dan dah selamat dituai. 

Yang ini untuk kami dan jiran².
Bentuk buahnya jadi gini sebab buahnya membesar di celah 'dahan pokok. 

Isi padat, manissss 

Separuh biji dapat 1 bekas tapis putih tu setelah dikeluarkan dari kulitnya. Manakala separuh lagi Ummi potong² dan bahagi kpd jiran². Malas nak asingkan isi dan kulit, sebab nangka ni banyak getah. 

Macam berbagi² daging korban pulak πŸ˜…

Sebiji lagi yang lebih besar Ummi sedekahkan dekat cikgu² SRA. Tak termakan kami pun... 

Semoga melimpah pahalanya utk arwah Tok ❤️

16 comments:

  1. sedapnyaaa....nasib baik SA x boleh makan nangka...kalau tak..dah mintak sikit dah...hahaha...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah. sedapnya nangka

    ReplyDelete
  3. sedap tu nangka..paling fav yg nangka madu..

    ReplyDelete
  4. Wah…sedapnya nangka.
    Walaupun membesar di celah dahan pokok, tapi hasilnya tetap lumayan tu PH.

    ReplyDelete
  5. buah nangka makan gitu pun dah sedap tu

    ReplyDelete
  6. terpeleot buahnya.
    Kalau dah banyak sangat memang tak termakan.

    ReplyDelete
  7. Lumayan hasilnya tu! berplastik2

    ReplyDelete
  8. Sedapnya, terbau2 sampai sini.

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...dapat makan sendiri dan berkongsi rezeki juga. Kalau muda buat sayur nangka masak lemak pun sodap ni kak. Kesian rupa dia jadi gitu terselit di celah pokok.

    ReplyDelete
  10. Sedapnya! Mesti bau wangi sangat niii
    Suka kupas siap2 pastu masuk dlm peti sejuk

    ReplyDelete
  11. Duuuuh sukaaaanya saya dengan nangka 😍😍😍. Tp agak susah cari di sini. Lihat musim dan tak semua pasar jual.

    ReplyDelete
  12. Alip dok sebut2 nak makan nangka tp kami je tak jumpa lagi org jual nangka. Masuk segi tak jumpa. Taknaklah beli sebijik besar ni sapa pulak nak perabihnnanti

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah.. Sedap nangka.. Kuning isinya..

    ReplyDelete
  14. Kalau isi dia tebal dan tak bersabut, memang puas hati! Nak makan terus boleh, nak buat cucur nangka, pengat, atau letak dalam bubur pun sedap.

    ReplyDelete