Wednesday 9 June 2021

Resepi ~ Nasi Tomato Sedap

Tak sabar nak kongsi resepi Nasi Tomato yang Ummi masak semalam. Excited sebab helok sangat hasilnya :) Masak sebelum-sebelum ni tak seelok dan sesedap hasil kejadian semalam. 

Bahan-bahan untuk Nasi Tomato ni Ummi beli sebelum raya lagi sebab plan nak buat juadah pagi raya. Tapi, bila voting, Walid nak nasi minyak. Elok juga sebab Ummi dah prepare daging masak hitam.  Nasi Tomato pula lebih afdhal diregukan dengan Ayam Masak Merah.

Gambaq tak lawa :( 

Resepi: Nasi Tomato Sedap

Bahan-bahan
 5 cawan beras biasa / beras Basmathi 
5 cawan air 
4- 5 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
10 kuntum bunga cengkih
4-5 biji buah pelaga
1/ 4 cawan minyak zaitun (kalau tak ada boleh ganti dengan minyak masak)
2 sudu besar menggunung minyak sapi (kalau tak ada boleh guna mentega)
1/2 cawan susu cair - tak letak sbb takde
1 sudu besar gula - tak letak 
1/ 2 sudu besar garam
3-4 helai daun pandan di simpul
3 sudu besar tomato puri
4 biji tomato (kisar dengan sedikit air) - guna 1 biji shj 
Kismis untuk hiasan (saya tak letak)
2 biji bawang besar*
8 ulas bawang putih*
2 ketul halia sebesar ibu jari*

Bahan bertanda * dikisar atau dihiris halus

#Kuantiti & sukatan bahan-bahan yang diberi untuk 5 cawan beras. Ummi buat 3 cawan beras shj jadi kena adjust ikut kesesuaian. Contoh sukatan air untuk 3 cawan beras ialah 3 cawan air juga. Tapi, Ummi lebih selesa ukur ikut ruas jari. Old school ☺️

Seperti biasa, Ummi masak guna periuk Noxxa. Jadi, Ummi share cara Ummi masak guna periuk Noxxa ye. Boleh klik link diatas untuk step-by-step penyediaannya ye. 

Cara-cara (Noxxa style

1. On butang stir-fry.

2. Masukkan minyak sapi dan minyak zaitun. 

3. Tumiskan rempah 4 sekawan diikuti dengan bahan kisar/hiris (bawang besar, bawang putih dan halia). Tumis hingga naik bau.

4. Masukkan beras dan gaul sebati. Masa ni Ummi off butang stir-fry sebab tumisan dah menggelegak.

5. Masukkan susu cair, sos tomato, tomato kisar, daun pandan, garam, gula dan perisa (jika perlu). Kacau semua sebati.

6. Masukkan air. Tutup periuk. On butang HP, tekan 8x. Ummi suka nasi Ummi kering elok. Kalau 7x selalunya nasi lembab-lembab sikit. Ikutlah selera masing-masing ye... 

7. Bila dah ada beep, release dulu wapnya. Bukak saja penutup Noxxa tu, semerbak bau dia baq hang :p 

Alhamdulillah nasi dah cantik hasilnya. Ayam Masak Merah pun takmau kalah...jadi elok jugak semalam. 

'Perangat' Geng Beloved Biras :D 

Rahsianya, tomeh (tumis) cili kisar, bawang besar, bawang putih dan halia yang dah dikisar tu dengan minyak yang banyak. Biar betul-betul pecah minyak barulah masukkan sos cili sikit, sos tomato sikit. Tomeh lagi sampai pecah minyak sekali lagi. Nak mudah, pakai kuali Dessini. Kuali tebal, tak hangit انشاء الله 

Nak lagi sedap, guna minyak goreng ayam tadi tu. Ayam untuk lauk masak merah ni goreng dulu, half cooked biasanya. Sebab satgi nak masak semula bersama kuah sambalnya. Ummi bagi tips ja, resepi ikutlah mana-mana pun boleh. Google ja 😘


Jemput cuba 🤗


6 comments:

  1. Alhamdulillah menjadi dan sedap.

    ReplyDelete
  2. sedapnya nasi tomato PH lama dah tak makan, sejak tak ada majlis kenduri dan open house ni kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kak Ana... Rindu nak makan kenduri!

      Delete
  3. Hehehe samalah Mrs. A kalau masak nasi lebih suka dan helok kejadiannya bila ukur ikut ruas jari #oldschool.

    Gambar last tu menduga betul

    ReplyDelete
  4. yes. helok sgt kejadiannya!
    nampak sgt sodap.

    ReplyDelete