Saturday, 19 June 2021

Resepi ~ Nasi Lemak Kuning Kedah & Ayam Masak Cabai

Sebab dah janji semalam, hari ni Ummi share resepi Nasi Lemak Kuning Kedah dan Ayam Masak Cabai. 


Nasi Lemak Kuning Utara biasanya dijual di warung/kedai-kedai kampung. Selalunya teloq sebijik, bukan suku macam nasi lemak bungkus kat KL ni : p Nasi dialas dengan plastik kemudian dibungkus pula dengan surat khabar lama. Juadah ni bukan hanya sesuai untuk sarapan, tapi dinner juga. Kawan baik dia yang selalu dijual bersama pastinya bihun sup Kedah. 

Di pekan Jitra dulu ada satu peniaga ni jual atas lori kecik je, tapi ada meja kerusi untuk pelanggan makan minum disitu sekain take away. Port wajib kami singgah kalau balik Jitra. Di sini, paling dekat boleh ke kedai Bihun Sup Kedah di Batu Caves. 

Selesai mukadimah, kita ke bahagian isi penting hihi...

Resepi: Nasi Lemak Kuning Kedah
Sumber: Mama Cella

Bahan-bahan
3 cawan beras - bersih dan toskan 
3 cawan air (ikut jenis beras)
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula( opsyen) 
1/2 s/t pewarna kuning telur @ 1 s/t serbuk kunyit
2 sudu minyak+ 1 sudu merjerin - Ummi guna minyak sapi + minyak zaitun

Bahan tumis
2 biji bawang merah kecil- dihiris
2 ulas bawang putih- dihiris
Rempah 4 sekawan - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih & bunga lawang 
1/2 sudu besar lada hitam biji
Daun pandan - disimpul

Seperti biasa, Ummi guna periuk Noxxa. Untuk rice cooker biasa, jemput ke blog Cella ye. 

Cara-cara (Noxxa style) 
1. On butang stir-fry. 
2. Masukkan minyak + marjerin dan tumiskan bahan tumis hingga harum. Masukkan sekali daun pandan.


2. Masukkan 3 cawan air (ikut sukatan beras).  Tunggu hingga air mendidih.

1 cawan beras = 1 cawan air
# Kalau nak cepat, masukkan air panas baru mendidih. Tuangkan dalam rice cooker dan biar mendidih semula. 

3. Masukkan garam, gula dan pewarna kuning
4. Bila air mendidih, masukkan beras yang telah dibersihkan tadi. Kacau sebati. Off butang stir-fry. 
5. Tunggu sekejap hingga asap hilang, ambil penutup dan tutup periuk Noxxa. Halakan tombol pada Pressure dan tekan HP 8x. 
6. Bila dah beep dan wap hilang, buka penutup Noxxa dan gemburkan nasi dengan garfu. 

Allah, bau dia...

Regunya yang paling serasi pastilah Ayam Masak Cabai. Tapi, ada juga yang regukan dengan Ayam Masak Kicap Pedas. 

Sebetulnya Ummi baru tahu perbezaan Ayam Masak Cabai ni dengan Ayam Masak Merah. Itupun bila rujuk resepi Mama Cella, baru tahu perbezaannya. Dah lama sebenarnya dok cari resepi Ayam Masak Cabai yang selalu Ummi makan kecik-kecik dulu. Walaupun hampir sama dengan Ayam Masak Merah, tapi ada bezanya. Akhirnya Ummi pasrah je hinggalah jumpa resepi ni. 

Resepi: Ayam Masak Cabai
Sumber: Mama Cella

Bahan-bahan
1/4 ekor ayam
1/2 cawan minyak masak
Garam & serbuk kunyit
1 pokok daun bawang
1 sudu teh gula

Bahan Kisar
15 tangkai cili kering - buang biji & rebus lembut
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 ketul kecil kunyit hidup
1 ketul kecil [anggaran besar ibu jari) lengkuas
1 batang serai
1 inci halia -Ummi tambah 

Cara-cara 
1. Ayam digaul garam kunyit dan goreng separuh masak. 
2. Tinggalkan minyak goreng ayam dalam kuali anggaran 1/4 cawan dan tumis bahan kisar hingga naik minyak.
3. Masukkan semula ayam yang sudah digoreng dan kacau rata. 
4. Tambah sedikit gula untuk seimbangkan rasa. 
5. Perisakan dengan garam dan tutup api.
6. Tabur daun bawang hiris. 

#Ummi masukkan gula dulu sebelum masukkan semula ayam yang telah digoreng separuh masak. Tujuannya supaya warna sambal lebih cantik dan dapat rasa sambalnya dah cukup manisnya atau tidak. 

Berbanyak terima kasih kepada Cella dan mamanya atas perkongsian resepi. Didoakan agar mereka sekeluarga sentiasa dalam lindungan-Nya πŸ’–  Belum pernah bertegur sapa tapi Ummi suka baca blog Cella, especially bila nak cari resepi 😁

Selamat mencuba πŸ€—

8 comments: