Walaupun hanya untuk makan anak beranak, Ummi pilih menu special hari pertama hingga ke 3 Syawal. At least feel beraya tu ada walaupun sekadar #stayathome. Ini juadah dan resepi untuk 1 Syawal; Nasi Carrot & Daging Masak Hitam.
(Sumber: Keluarga)
Bahan-Bahan
3 cawan beras Basmathi – dibasuh dan rendam 15
minit.
(Toskan dan masukkan ke dalam rie cooker)
1 batang lobak merah – direbus & dikisar
1 biji tomato – direbus & dikisar bersama
carrot
1 kiub ayam
Bawang besar – dihiris
Halia - dihiris
2 helai daun pandan - disimpul
Rempah 3 sekawan – buah pelaga, bunga lawang
& kulit kayu manis
Garam
& gula (1 sudu gula)
Air (1 cawan beras Basmathi = 2 cawan air)
1 sudu marjerin
Cara-cara
1- Di dalam kuali, panaskan minyak dan marjerin.
Tumis 3 sekawan, bawang besar dan halia hingga layu.
2- Masukkan daun pandan. Tumis seketika.
3- Masukkan carrot & tomato. Gaul sebati.
4- Masukkan kiub ayam, garam & sesudu gula.
Pindahkan ke dalam rice cooker berisi beras tadi. Tekan suis dan masak seperti
biasa.
(Sumber: The Star)
Ingredients
500 gm beef –sliced to about 1cm thick
4 s/b cooking oil
1 stalk curry leaves
3 cm cinnamon stick
5 buds cloves
5 pods cardamom
1 s/b ground fennel
1 s/k ground cumin
5 s/b kicap manis (secukupnya - > ¼ cawan)*
Kicap pekat (secukupnya - for color)*
20 gm tamarind pulp – ¼ cawan
½ cup cold water
Salt & Sugar to taste
*olahan penulis
Spice
Blend
5 bulbs shallots
3 cloves garlic
3 cm ginger
10 g dried chilies
½ cup hot water
Method
1- Grind the spice blend into a fine paste.
2- Heat oil in saucepan and temper the curry
leaves, cinnamon, cloves and cardamom until fragrant.
3- Add the spice blend, fennel, cumin and
tamarind pulp and sauté further until fragrant.
4- Add the beef and sauté until lightly cooked.
5- Stir in kicap manis, kicap pekat, water and
salt & sugar to taste.
6- Lower the heat and simmer for about 2-hrs
until gravy thickens
Noxxa
Style
1- SF button for #1-5.
2- HP 45’.
Nasi carrot tu memang sedap. Ummi dah 2x buat tau since 1 Syawal sebab tak puas makan on the first raya tu :D
Daging Masak Hitam tu pula seeloknya dimasak sehari awal untuk rasa yang lebih sedap dan sebati segala rencahnya.
Selamat mencuba 🤗
Sedapnya daging masak hitam tu... Saya suka.
ReplyDeleteSedapnya menu raya. Merasa selain dari nasi impit kan 👍👍
ReplyDeletedaging masak itam sedapnya !! nasi carrot first time tengok..
ReplyDeletekaler menarik macam nasi tomato..
First time dengar dan tengok nasi carrot.
ReplyDelete