Saturday, 6 December 2025

Rezeki Ubi Kayu

Bik hantar seplastik ubi kayu dan pucuk ubi kayu Sabtu lepas. Ada ubi kayu yang muda². Sedaplah direbus. Kalau dah tua sikit, sagat buat lepat atau bingka. Sayangnya Ummi tak pandai buat lepat atau bingka macam arwah Tok. 

Ubi kayu tu Ummi rebus sebahagiannya. Jadilah menu sarapan pagi Ahad tu, selain bihun goreng. Ada sambal tumis ikan bilis juga. Masa di kampung Ummi tak pernah makan ubi kayu rebus cicah sambal tumis bilis. Kami hanya cicah dengan kelapa parut je. Tapi bila berkawan dengan Mommy Zya baru tahu orang belah Johor, Melaka makan ubi kayu rebus cicah sambal tumis bilis. 

Suka warna kulit ubi kayu ni. Pink 🩷 

Sebahagiannya pula Ummi buat ubi goreng. Pernah baca komen Puan Ujie pasal ubi kayu goreng. Ummi godek², jumpa resepi di blog Kak Amie. Cubalah buat. Sedap juga. 

Pucuk ubi pula Ummi masak lemak... 

Campur dengan pucuk ubi depan rumah, dapatlah seperiuk kecil. Ingatkan cukup sampai malam, licin waktu makan tengahari lagi :) Selera Haziq pun makan masak lemak pucuk ubi ni. 

Selain ubi kayu dan pucuk ubi, Bik bagi juga daun pisang sikit. Apalagi, buat alas ikan keli bakar la. Wangi aromanya. 

Ikan keli ni bakar dalam air fryer je. 
Masa hidang baru letak atas daun pisang. 
Daun pisang tu Ummi layur sekejap atas wap nasi, bagi layu sikit . 

Alhamdulillah terima kasih daun keladi Bik 😘

15 comments:

  1. Cantik kejadian ikan keli macam disalai.

    ReplyDelete
  2. Kat kampung Cie makan dengan sambal tempoyak, kelapa parut + gula. Semua sedap ubi rebus ni.

    ReplyDelete
  3. terliur ubi kayu....byk nostalgia mkn ubi ni time musim hujan...zmn sek rendah/sek men...

    ReplyDelete
  4. arwah mak saya biasa buat pindang ubi kayu aka ubi kayu sira dengan manisan kerek.. memang A lah air tangan orang tua..

    ReplyDelete
  5. Linda pun macam ustaz Ikhwan, ubi kayu masak dengan gula, kalau goreng cicah gula / sambal bilis.. kalau buat lepat, sagat je.. letak gula..jangan tambah tepung, nanti keras.. pernah buat sekali je, alhamdulillah..jadi lah juga.

    ReplyDelete
  6. Naniey hari tu buat talam ubi kayu.. lepas tu beli ubi kayu lagi sudahnya buruk gitu je. Mama (MIL) selalu buat ubi kayu rebus makan dengan sambal untuk geng surau.
    Tak terfikir pula nak masak ikan keli dalam AF. Biasa buat ikan siakap dengan bawal je.

    ReplyDelete
  7. Cuya biasa makan ubi dengan gula pasir.. sedap sebab ubi kan tak berasa sangat kan, makan lak dengan benda manis memang favourite

    ReplyDelete
  8. Ubi kayu dan pucuk ubi susah nak dapat kalau tak tanam sendiri. Memang seronok kalau ada yang memberi.

    Hehe..iya, macam wajib kalau makan ubi kayu rebus mesti dengan sambal tumis ikan bilis. Tapi ada juga pilihan kelapa parut gaul garam.

    Ubi kayu digoreng, makanan nostalgia saya. Sekarang jarang buat sebab jarang jumpa ubi kayu.

    ReplyDelete
  9. Hebat juga sir fryer kan? Ikan pun boleh bakar

    ReplyDelete
  10. Ubi kayu kalau rebus tak laku kat rumah kami, tapi kalau goreng mmg laku..hehehe

    ReplyDelete
  11. Ubi kayu rebus dengan kelapa memang favorite sangat2

    ReplyDelete
  12. Ubi kayu kalau rebus dapat yang empuk memang kita orang layan dengan sambal tumis. Lepas tu geng dengan kopi O . kalau hujan memang sedap layan ubi godok ni aka ubi rebus.

    ReplyDelete
  13. Saya tak pandai buat ubi goreng yg crispy dan mekar. Macam yg dijual di street food gorengan di jakarta sini. Mekar, tak oily sangat dan crispy luarnya. Saya juga suka makan ubi goreng nih pakai sambal kak. Biasanya sambal Roa khas Sulawesi.

    Orang2 Indonesia timur yg biasa makan gorengan pakai sambal. Macam Sulawesi, Ambon, Papua, Maluku. Mereka semua tuh tak lepas dari sambal gorengannya. Mirip dengan orang Johor

    ReplyDelete
  14. nak buat lepat ubi yang kena sagat2 pastu perah bagai tu kan? ke ammi silap?

    ReplyDelete