Sunday 12 September 2021

Resepi ~ Kerang Air Asam Ala Thai

Paling Ummi suka kerang rebus cicah cili kicap. Rebus kerang tu letak serai, halia dan bawang merah. Letak air paras kerang tu je. Bila mendidih, kerang terbuka tutup api. Lepas tu potong cili api, cili merah dan bawang besar. Masukk kicap secukupnya. Lastly, perah jus limau nipis/kasturi. Simpan dalam peti ais. Nak makan baru keluarkan. Ini favorite-lah. 

Tapi, sekali-sekala nak juga tukar selera. Jumpalah resepi kerang rebus air asam ni. 

Resepi: Kerang Rebus Air Asam Ala Thai
Sumber: Manja Dolce

Bahan-bahan
2 kilo kerang
10 batang cili api
3 biji limau nipis dibelah 4
2 biji tomato
2 sudu besar sos ikan - tak letak
2 sudu besar air limau satang - tak letak
2 inci belacan dibakar
1 genggam asam jawa jadikan 1 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukupnya
Daun ketumbar 
Bawang besar - dihiris 

#Ummi guna kerang sekilo je jadi kuantiti bahan-bahan tu dikurangkan. 

Cara -Cara
1. Basuh kerang dan rebus kerang hingga kerang terbuka. Tos dan ketepikan. Boleh rendam dalam ais supaya kerang tidak kecut.
2. Bila sejuk, kopek sebelah kulit/cengkerang kerang. Ketepikan.
3. Hiris kasar cili api, bawang besar dan tomato
4. Satukan bersama air asam jawa , belacan bakar , sos ikan , jus limau satang (jika guna), garam dan gula dalam bekas yang sesuai
5. Gaulkan bersama kerang sehingga mesra
6. Akhir sekali perahkan limau nipis dan masukkan daun ketumbar yang dipotong kasar , campurkan sekali kulit limau dan gaul lagi sehingga sebati. Siap! 

Makan dengan nasi panas-panas memang sedap ni :)


8 comments:

  1. Memang sedap sungguh dapat ratah kerang rebus air asam. Kalau balik kampung saya suka makan kerang bakar di Pantai Remis.

    ReplyDelete
  2. Kalau kerang yang kasar2 memang suka makan
    Sekarang ni banyak baby kerang

    ReplyDelete
  3. Pertama kali baca limau satang. Nasib baik boleh tidak letak. Ya sekali-sekala tukar selera.

    ReplyDelete
  4. sedap sangat ni, cuma area kak ana susah nak dapat kerang besar2 tak puas makan kalau halus2 kan :)

    ReplyDelete
  5. Sedapnya lauk kerang air asam ala thai. Pernah viral dulu resipi macam ni tapi tak sempat mencuba lagi. Susah nak cari kerang elok sekarang ni. Huhu

    ReplyDelete
  6. Dapnyaaa saya mmg suka kuah asam ni simple tapi confirm tambah

    ReplyDelete
  7. Saya zaman kanak-kanak tak makan kerang...Masa tu sekati baru 40sen.Sekarang dah tua suka pula...sekilo dah dekat rm20.Dah la berat kulit,saiz pun cenonet takdan besar dah kena jual

    ReplyDelete
  8. Nak masakkan untuk family bolehlah. Untuk ammi yang makan memang taklah. Tekak Ammi boleh terima rendang kerang je

    ReplyDelete