Saturday, 24 April 2021

Resepi ~ Kari Kambing Ammi

Sebenarnya dah 2x Ummi masak kari kambing ikut resepi Ammi Sheila Arshad ni. Memang sedap terangkat gitu...

Kali ni Ummi nak kongsikan resepinya di blog Ummi untuk rujukan. Minta dihalalkan resepinya Ammi ye ๐Ÿ˜˜

Lemak, pekat, memikat gitu...


Resepi: Kari Kambing Ammi 

Bahan-bahan:
1kg kambing (daging + rusuk) - Ummi guna mutton cube Ramly 
7 sudu besar rempah kari daging - letak 5 s/b
1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
6-7 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih
1" halia
1 sudu kecil jintan manis (sangai)
Daun ketumbar (sikit potong kasar dalam 2cm, sikit potong halus)
2-3 pelepah daun kari
Ubi kentang
4 sekawan
1/2 kotak Santan - +-1/2 cawan susu full cream 

Cara-cara: 
1. Gaul daging kambing bersama 2 s/b serbuk kari daging + sedikit halia yang ditumbuk/diketuk.
2. Rebus daging kambing tersebut dengan sedikit air atau guna Pressure Cooker dengan mode HP. Noxxa PC HP 25x. Ketepikan.

Tedia... Segala minyak, segala lemak teghebit kata orang Kedah :D 

3. Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan dan daun kari. 
4. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau dan garing sikit.
5. Satukan rempah kari, serbuk cili dan serbuk kunyit. Bancuh dengan sedikit air (jadikan pes). Tumis hingga naik bau dan pecah minyak. Tumis bagi pecah minyak banyak kali kata Ammi, the secret of this cooking I guessed. Sebab memang sedap karinya, rempah betul-betul masak.
6. Masukkan daging kambing yang telah direbus tadi bersama air rebusannya. Air rebusan bersama minyak-minyak ni terhasil Masa kita HP daging kambing tadi.
7. Masukkan kentang dan renehkan hingga kentang lembut. 
#Ummi tak letak daun ketumbar sebab takde.
8. Tambah air untuk kuah. Kalau nak kuah banyak dan cair,  tambahlah air banyak sikit. Begitu juga sebaliknya.
9. Bila kuah mendidih, masukkan santan/susu. Renehkan sebentar sambil dikacau supaya sebati dan tidak pecah lemak 
10. Perisakan dengan garam/serbuk perisa. Siap!

Selamat mencuba ๐Ÿค—




7 comments:

  1. tgk gmbr pon dh terangkat ni mak., camane? huhuhu

    ReplyDelete
  2. Seronok kan masak menjadi.

    ReplyDelete
  3. Lama saya renung kari kambing ni...sedapnya!

    ReplyDelete
  4. Baca resepi cara masakannya sama dgn sy cuma sy tak guna jintan, tak berapa pandai, lain kali boleh cuba.

    ReplyDelete
  5. Adeh! tengah puasa-puasa ni tengok kari kambing pulak huhuhuu.
    Memang seronok bila ikut resepi menjadi

    ReplyDelete
  6. Fav kambing.. Tp menu kari kambing jarang la kt umh ni sbb slalu husband grilled je

    ReplyDelete
  7. Allah baru ammi baca post ni PH.. Alhamdulillah ada yg suka cara arwah mama ammi masak kari kambing.

    Jgn lupa follow blog baru ammi ye. Blog lama dah kena blocked

    ReplyDelete