Tuesday, 20 April 2021

Angah ~ Grow Rimba Geo Trees Challenge

Program Grow Rimba Geo Trees Challenge ni dianjurkan oleh Jungle Ambassador. 

Ummi daftarkan Angah untuk program ni sebab; 
1. Untuk tambah markah PAJSK
2. Belum pernah sertai challenge sebegini - boleh dapat new experience & exposure for him
3. Ada support group untuk jayakan program ni. Kaknom Mastermind program ni, banyak share & guide kami walaupun beliau pun first timer juga. 

Penyertaan perlu melalui sekolah dan alhamdulillah pihak SRAI bagi kerjasama dengan melantik beberapa orang guru sebagai penasihat dan pemantau. Program ni perlu komitmen tinggi sebab kena buat jurnal, kena rekod perkembangan pokok thru apps yang disediakan, kena dapatkan sign guru besar secara berkala dsbnya. Itu belum termasuk penjagaan pokok itu sendiri seperti daily watering, weeding & pruning. Semua ni ada markah setiap kali kita buat. At the end of the competition akan diadakan aktiviti menanam pokok (pindahkan dari polibeg ke tanah) ni secara serentak di seluruh negara. Ini lambat lagi, bulan 12 nanti. 

Oh ya, pokok yang dipilih oleh organizer ialah pokok neem (semambu) atau nama scientific-nya Azadirachta Indica. Katanya pokok neem ni banyak khasiat dalam dunia perubatan. Selain itu, pokok ni senang dijaga. 

17/4 program bermula...

12 orang pelajar SRAI sertai challenge ni... Untuk penyertaan, mula tu kena jadi Jungle Ambassador dengan bayaran RM10. Kemudian daftar pula untuk program RM20 lagi. Banyak program yang dianjurkan oleh Jungle Ambassador ni untuk ahlinya. Berbaloi jugalah bayar membership fee tu. 

Hari-hari depa akan siram pokok ni. Sebenarnya tak perlu siram hari-hari pun pokok ni tapi sebab nak kumpul markah, kenalah buat. 100 points untuk siraman sahaja. Pokok-pokok ni diletakkan di Sudut Alam Sekitar sekolah. 

Hari ni pun ada few activities kena buat antaranya....

1. Melabel pokok
2. Ukur tinggi dan diameter pokok 
3. Mengira daun pokok... Jenuh kira. Pokok Angah ada 204 helai daun. 


4. Daftar dan rekod aktiviti di aplikasi Geo Trees. 

5. Isi jurnal untuk dapatkan tandatangan GB. 
Berpeluh jugalah haha... 

Moga Angah terus komited untuk jaga pokok dia. Lambat lagi bulan 12 ni :p 

1 comment:

  1. Ini perlu kegigihan dan istiqamah buat perkara perlu.

    ReplyDelete