Friday 16 April 2021

Nostalgia Kerabu Kulit Tembikai

Kerabu Kulit Tembikai ni favorite arwah Tok. Setiap kali beli tembikai mesti Tok pesan suruh Ummi simpan kulit tembikai yang dipotong tu. Nanti, bila tiba waktu makan, adalah semangkuk kerabu kulit tembikai ni. Namanya kulit tembikai tapi sebenarnya bahagian isi juga, yang melekat di Kulit Tembikai (belah dalam). 


Waktu Tok 'ada', Ummi tak pernah buat pun kerabu ni. Yelah, Tok ada... Take things for granted kata orang. Tengok-tengok gitu je lah Tok buat. Mula-mula Tok kerut isi tembikai yang berbaki di kulit tu sudu. 

Kemudian Tok hiris cili padi dan bawang kecil. Kemudian Tok ambil belacan sikit, campur air dan garam, pastu gaul dan ramas  sebati semuanya. Lastly campurkan sedikit jus limau kasturi/nipis. Siap! Memang truly air tangan bonda esp part ramas-ramas, gaul-gaul tu :D 

Semalam Ummi buat kerabu ni. Lepas potong tembikai teringat arwah Tok. Rindu sebenarnya... Terus buat kerabu ni. Selalunya Ummi rindu perkara kecil sebeginilah dengan arwah... Tengok makanan kesukaan arwah, teringat arwah. Nak lepaskan rindu, buatlah atau masaklah ikut style arwahAl Fatihah...

Ummi tambah gula sikit dalam kerabu ni.

Untuk resepi lebih lengkap, boleh ke SINI. Iera Azira share resepi air tangan neneknya. Lebih kurang resepi Tok juga cuma ditambah cuka dan daun ketumbar. 




6 comments: