Sunday, 28 February 2021

Melaka 2021

Cerita ke Melaka 10 & 11 Januari lepas... 

Sebelum bertolak ke Melaka, kami bersarapan dulu di Restoran Syed Nabi. Isi perut bagi kenyang dulu, baru seronok nak bermusafir.

Menjelang tengahari kami sampai di Jasin. Recce tempat exam Abang dulu.

Kemudian kami bergerak ke Bandar Melaka. Terus ke hotel tapi belum bilik belum ready jadi makan angin dululah di Bandar Melaka. Memandangkan waktu ni kes harian Covid-19 tinggi dan dah ada ura-ura PKP 2. 0 akan dilaksanakan kami memang sangat berjaga-jaga. Tak berhajat untuk singgah di mana-mana tempat menarik walaupun sekitar Bukit St Paul, Stadhuys agak lengang. Sekadar bersiar-siar dari dalam kereta. Walaupun ada request anak-anak ajak naik beca, tapi kami play safe. Insha Allah ada rezeki next time kita datang lagi. 

Perut dah lapar... Kami ke Semabok untuk menjamu selera. 

Dah ke Melaka, wajiblah makan asam pedas ye dak? Snap je gambar tak sedar sudu tu terangkat :D Lapau punya pasal hihi...

Checked in... Hooray! 
Selain asam pedas, wajib juga dalam itinerary kami jika ke Melaka is makan ikan bakar. Kali ni ke Muara Sg Duyung. 

Makan kenyang-kenyang ye Abang...

Balik bilik sambung study okeh!
Biasakan dia dengan ujian berkomputer supaya tak kekok bila mengambil ujian sebenar.

Semoga kejayaan milikmu nak! 
Abang exam sampai petang jadi sementara tu kami checked in dulu di hotel bajet di pekan Jasin. Perancangan asal nak ke rumah Mak Jasin tapi Ummi dimaklumkan Apak ada kontak dengan kes +ve jadinya kami batalkan hasrat. Sudahnya Ummi jumpa Fang dalam kereta saja. Mula tu Fang nak ajak kami ke satu taman rekreasi ni tapi kami tolak dengan baik. Prinsip kami better (be) safe than sorry. 

Buah tangan dari Fang; sushi dan popia basah.

Masjid As Saadah kalau tak silap namanya, berhampiran MRSM Tun Ghafar Baba. Bawa Abang solat jamak disini sebab time rehat tadi tak sempat solat. Ada parents lepak sini juga sementara tunggu anak-anak habis UKKM. Antaranya Sue, jiran Fang di BSP dulu. Dapat juga Ummi berkenalan dengan dia. Baik dan ramah orangnya. 

Dalam perjalanan balik tu, dengar pengumuman YAB Perdana Menteri bahawa PKP akan dilaksanakan bermula 13/1/2021 (Rabu). Alhamdulillah selesai urusan kami. Rezeki kami juga dapat menemani Abang ke Melaka sebab selepas PKP dilaksanakan hanya 2 orang dibenarkan berada dalam satu kenderaan selain perlukan permit untuk rentas negeri. Apapun khabarnya semua calon sudah menduduki UKKM. Alhamdulillah. 


2 comments:

  1. Alhamdulillah sudah selesai.
    Ikan bakar di Muara Sungai Duyung memang popular. Dahulu selalu makan di situ.

    ReplyDelete