Tuesday, 23 February 2021

King dah sihat!

Balik dari Pekan Rabu tempohari kereta Walid, si King berasap! Dalam hati Ummi dah cuak. Teringat peristiwa King rosak di pagi raya 5 tahun lepas. Terus fikirkan soal keselamatan (nak drive balik ke Gombak), jauh jaraknya tu. What if kereta breakdown tengah jalan? Selain tu, kosnya juga besar kalau rosaknya teruk seperti dulu. Ummi suruh Walid segera bawa ke bengkel tapi memandangkan kerosakan bahagian enjin (engine oil leaking) akan ambil masa untuk detect problem (probably kena turunkan enjin) dan mungkin perlu order spare parts untuk gantian sedangkan kami nak balik Gombak hari Sabtu, tawakkal sajalah. Standby minyak enjin untuk top up. Setiap kali berhenti, Walid periksa minyak enjin dan top up jika perlu.

Gambar sekadar hiasan, abang kakak King 😎

Benar bagai diduga, tatkala mendaki Terowong Menora tiba-tiba ada signal di dashboard yang menyala. Allah sajalah yang tahu perasaan Ummi masa tu. Bahayanya kalau kereta rosak dalam terowong tersebut. Automatik terfikir keselamatan anak-anak. Minta Allah jauhkan sebab kalau kereta kami rosak, pasti akan menyulitkan kenderaan lain juga. Banyak kereta masa tu. Doa usah cakap... Terasa lambat dan jauh sungguh nak keluar dari terowong tersebut. Dah lepas tu, berhentilah tepi jalan top up minyak enjin.

Malam tu bagi King rehat. Esoknya sebelum balik ke Gombak, beli lagi minyak enjin. Sampai di Tapah, hujan lebat. Lencun Walid sebab terpaksa berhenti juga untuk top up minyak enjin. Bila hujan lagi jelas tompok-tompok minyak yang tumpah. Makin risau hati Ummi :(

Alhamdulillah akhirnya selamat sampai di rumah. Esoknya terus bawa ke WestStar. Dari 4/1 hingga 7/2 King 'masuk wad'. Lambat tu bukan sebab apa; priority diberi kepada service kereta, manakala untuk repair secondary. Pastu PKP 2.0, jumlah pekerja dan masa bekerja dikurangkan. In between bengkel tutup 3 hari sebab ada kes +ve. Banyak betul dugaannya. Mujurlah PKP, Walid tak perlu ke ofis. Alhamdulillah, Queen (kereta Ummi) sihat walafiat sentiasa boleh digunakan. Ke Melaka untuk UKKM Abang tempohari dengan Queen-lah.

Sedih tengok :(


Keluar dari WestStar tu, ingatkan dah OK. Ada lagi yang ujiannya untuk kami huhu... Oxygen Sensor rosak dan ada kebocoran di steering rack. Untuk lebih jimat, kami repair di bengkel biasa sebab jika di WestStar pakai spare part baru dan ori. Bawaklah ke bengkel ayah angkat Walid haha... Bengkel Tauke Leong. Kami ni regular customer dia. Cuma, adakala kami terus ke WestStar untuk major service/repair.

Alhamdulillah hantar pagi, petang dah siap. Semua yang perlu diganti tu Tauke dah buat. 

Post CNY goodies from Tauke Leong 😍

King ni kami beli second hand. Dah hampir seusia dengan perkahwinan kami. Tapi, masih kuat cuma sekali sekala macam kita juga, jatuh sakit :D

Apapun, banyak jasanya pada kami. Satu Malaysia dah pusing. Be good to us always ye King 💪

2 comments:

  1. Wah lama itu, kira masih bertenaga si King.
    Apapun selamat sampai di Gombak.
    Nasib baik ada satu lagi kereta.

    ReplyDelete
  2. Moga King terus sihat dan mampu berkhidmat untuk tahun-tahun mendatang. Berdebar juga baca cerita perjalanan balik tu. Mujurlah King dah OK

    ReplyDelete