Pagi tadi jam 6.35 macam tu dah masuk dapur. Nak siapkan sarapan, Abang ada kelas Kimia di Setiawangsa.
Nak masak nasi lemak tapi takde santan segar
Santan kotak pun ada 1 je, nak guna untuk buat rendang. Lagi satu, malas nak gunting cili bagai untuk sambal tumis jadi Ummi decided buat nasi tumis pandan dan rendang ayam. Masak nasi dulu, guna pressure cooker sebab rice cooker kecik. Ummi nak masak lebih, untuk lunch sekali jadi kena guna periuk lebih besar. Sementara nasi dimasak, siapkan dulu rencah nak merendang.
Elok nasi masak, tukar je inner pot. Ummi tumis 4 sekawan dan bahan² kisar; bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, cili dan kunyit hidup. Serai Ummi ketuk dan tumis sekali. Lepas tu Ummi masukkan 1 peket pes rendang Cheffaro. Dah pecah minyak bahan tumis ni, Ummi masukkan ayam. Tutup PC dan set la masanya. Dah siap tu, masukkan santan.
Guna Santan Light Ayamas ni (ini je yang ada dlm simpanan). Macam santan cairlah teksturnya. Tak creamy macam santan kotak selalu guna tu.
Ummi renehkan seketika untuk bagi santan dan rendang mesra dengan gula garam semua.
Nak kata rendang, macam kari sebab berkuah. Mungkin sebab guna santan 👆🏻 kuahnya jadi lebih cair. Tengok gambar first tu memang nampak macam kari kan... Rasa pun tak berapa rasa rendang 😅 Mungkin kena tambah pes dan bahan² kisar utk sesuaikan dengan kuantiti ayam yang digunakan. Tapi alhamdulillah hasilnya (dari segi rasa) taklah mengecewakan cuma tak tau nak panggil rendang ke kari :D
Nasi tumis pandan ni lebih kurang nasi lemak juga. Ummi regukan dengan hirisan timun dan telur goreng. Kalau guna beras basmati lagi sedap ni. Ini Ummi pakai beras biasa je sebab takde stok beras basmati.
Teh Tarik by Walid hari ni 😋

Rendang kalau kering sedap. Ni mungkin terlebih cair nampak cam kari.
ReplyDeleteAah betul PH, kak ana pun pernah sekali terbeli yang light ni cair sungguh kan tak berapa ngam nak jadikan bahan masakan hehe :)
ReplyDeleteboleh je kari..rendang pun ok..janji sedappp
ReplyDeletecukup masin, pedasnya kira jadilah. tak kiralah kari ke rendang (bila buat ayat camni teringat pulak lagu kopi atau matcha) hahaha
ReplyDeleteKita pun ambil mood lagu tu la letak tajuk tu Ammi 🤭
Deletememang nampak macam kari. tapi kalau rasanya tak mengecewakan, bedal jee xD
ReplyDeleteSuka juga rendang berkuah
ReplyDeleteFuhhh macam raya pulak masak rendang ni PH. Kebetulan 17 Sep masak nasi lemak. Cilinya guna cili kering. Tapi buat yang simple je bukan nasi lemak pandan macam selalu tu.
ReplyDeleteSantan boleh simpan lebihan dia..jia berbaki..
ReplyDeleteRendang ala kari.. yang penting cukup rasa 😊
ReplyDeletebetul la PH.. sekali pandang memang nampak macam kari ayam.. hehe..
ReplyDeleteEqin kalau masak rendang pun jenis nak berkuah cmni....tp ni mcm berkuah macam kari plk sekali pandang..anak2 pn jenis nk berkuah sb depa nk ulang makan tu
ReplyDeleteA'ahlah yang first tu nampak macam kari. Tengok dekat-dekat nampak rendang versi berkuah gitu. Kalau rasanya tak mengecewakan kira okay dah tu. Kari ke rendang ke, janji sodap!
ReplyDeleteYg penting sedap kak 😄. Saya kalau mama masak rendang, saya selalu minta saat masih ada kuah, disini sebutnya Kalio. Soalnya saya suka yg masih berkuah. Apalagi mama saya kalo masak rendang betul2 hitam seperti Padang punya. Yg kuahnya memang sudah tidak ada. Saya kurang suka. Makanya saat masih berupa Kalio, dipisahkan oleh mama buat saya 😄
ReplyDeleteKita sepakat je la panggil kari..sebab dh rupa kari tu ha.
ReplyDeletedua2 pun sedap!
ReplyDelete