Rasa teringin pulak nak makan gulai kawah. Jadi pesan dengan Walid tolong belikan dekat Restoran Sri Ayu Sri Gombak tu.
Ada campuran daging, lemak, paru, limpa... Kesukaan Ummilah semua ni.
Kalau kenduri kendara di kampung Ummi, gulai kawah ni wajiblah. Kami biasa masak gulai daging + umbut pisang (disebut oleh masyarakat setempat sebagai gulai batang pisang).
Cuti sekolah ni banyak kenduri kan... Cg Etuza kita nun di Sabah (Keningau ye Cg?) hari² makan kenduri. Kami pula cuti sekolah ni takde jemputan kenduri. Selalu hujung minggu ada je jemputannya. Rezeki masing².
Maksu pun jauh bermusafir sampai ke negeri Kelate, makan bekwoh katanya.
Sajalah nak tahu maksud sebenar bekwoh tu... AI kata berasal dari istilah big work. Ye ke? Tapi kalau di kampung Ummi pun ada je perkataan Inggeris yang dimelayukan. Arwah Tok Wan dulu selalu sebut "rula". Perkataan asalnya ruler π
Selamat Hari Malaysia semua
π²πΎπ²πΎπ²πΎ
gulai kawah sri ayu sedap...mcm2 lauk lain lg...bekwoh klate hehe..tula depa ckp big work haha
ReplyDeleteSedapnya gulai umbut. Last makan hari tu kat kampung makcik Faiz kat Taiping. Kampung Cie dah takde dah menu umbut ni. Ada umbut kelapa sedap jugak.
ReplyDeleteWahhh.. lagi gedebance depa punya BI. Bekwoh = big work. Sedap nampak gulai kawah tu, kitapun ikut meleleh ailio.
ReplyDeleteGulai kawah tu nampak memang sedap.
ReplyDeletePertama kali tahu kewujudan gulai daging batang pisang ni masa ikut mak mentua pergi kenduri kahwin anak kawan dia di Penang. Tapi tak sempat nak merasa sebab dah habis awal. Jadi, tak pernah lah merasa. Ingatkan Bekwoh tu sejenis nama makanan. Silap rupanya ye.
ReplyDeleteGulai batang pisang dengan gulai umbut kelapa memang sedap tersohor sebab jarang jumpa. Dapnya lauk kenduri kan
ReplyDeletesedapnya ... tgk pun nampak menyelerakan...
ReplyDeletebetullah, kawan ammi org kelate pun pernah explain pasal bekwoh tu..
ReplyDeletemcm kita sebut kona...padahal corner
lamanya tak makan gulai kawah, sedap.
ReplyDeleteteringat dulu pernah beli lauk tengahari, gulai kawah tu dia kira rm6 satu cedok. sekarang tak tahulah berapa
Kenduri kat kampung Kedah memang best terutamanya gulai batang pisang tu. Memang itu yang dicari.
ReplyDeleteLagi satu perkataan yang dimelayukan kat Kedah, pasar/merket (market).
rindunya nak makan gulai batang pisang.. nak pulak pekena time kenduri.. syahdu.. huhuhu..
ReplyDeleteWaaah gulai kawahnya nampak sedaaap kak. Pekat kuahnya. πππ. Saya pun dah lamaaaa nih tak hadir kenduri apapun. Kadang rindu jugaaaa. Tapi dah tak banyak kluarga dan teman dekat yg plan nikah π€£
ReplyDeletePH macam tau2 je SA craving gulai kawah...suka yang macam ni..pernah makan kat kenduri kazsn kat Jitra..memang SA pulun x fikir malu makan banyak lauk gulai kawah..habis semangkuk mintak tambah..nasib baik x mintak bungkus
ReplyDeletemr hubby kdg2 beli jugak mcm2 lauk kat sri ayu ni termasuk lah gulai kawah nya
ReplyDelete