Alhamdulillah berbuah lagi pokok nangka Tok. Cuma buah kali ni tak elok macam sebelum ni. Mungkin sebab lambat balut buahnya. Tak pun merajuk sebab Ummi sebut nak trim dia. Pokok dah tinggi hingga melepasi wayar TNB.
Isi yang elok tak banyak sebab sekeliling buah tu jadi kehitaman. Hanya dapat satu bekas Tupperware. Jadi, Ummi buat serawa nangka. Dapatlah banyak sikit, campur dengan kuahnya :D
Letak.sekali setongkol isi jagung rebus. Jagung leftover tu Walid bawa balik dari Kuantan. Sayang nak buang, Ummi hiris dan masukkan sekali.
Serawa cara Ummi :- masukkan air, daun pandan, seketul gula Melaka (tumbuk/hiris dulu supaya cepat larut) dan 1-2 sudu gula putih (ikut manis). Buka api dan masak hingga gula larut. Masukkan santan, hirisan nangka dan jagung. Kalau ada sagu lagi sedap. Kacau-kacau hingga sebati semuanya. Masukkan sedikit garam, untuk seimbangkan rasa. Bila semuanya sebati, tutup api.
Alhamdulillah ada jugak hasilnya boleh buat serawa nangka tu hihi
ReplyDeleteTidak pernah lagi makan serawa jangka. Nampak menyelerakan dengan biskut masin empat segi.
ReplyDeletesedap nmpk serawa nagka tu
ReplyDeleteTerliur saya PH ๐
ReplyDeleteBelum pernah makan serawa nangka. Tau serawa durian aje..hihi
ReplyDeleteSelalu serawa durian, pisang, kali ni nangka pulak... tp sy x mkn nangka... hehehe.. dh terjebak jugak mkn serawa dgn roti crackers.. hihihi
ReplyDeleteNasib baik Sa x leh makan nangka...
ReplyDeletefeberett ni serawa nangka, sukaa sgt ciknur
ReplyDeleteWah,pasti aroma nangka memenuhi ruang dapur...
ReplyDeleteRoti 4 sagi memang ngam dengan serawa kan ..kita geng๐