Untuk pengetahuan, bubur asyura ni sinonim dengan kedatangan bulan Muharram. Umi pun tak pasti apa kaitannya bubur asyura dengan bulan Muharram tapi ianya seolah tradisi bagi orang kampung Umi untuk kacau bubur asyura bila tiba bulan Muharram.
Tradisi mengacau bubur asyura ni masih diteruskan dan dilalukan secara gotong royong di kampung Umi. Biasanya jiran-jiran berpakat untuk buat bubur asyura ni dengan sama-sama menyumbang duit atau membeli sendiri keperluan yang ditetapkan. Ada juga yang buat bubur asyura ni secara individual tapi still semangat tolong menolong tu Ada. Contohnya A nak buat bubur asyura secara individual, B akan datang tolong kacau. Bila tiba giliran B, A pula akan datang tolong. Biasanya bubur asyura ni dimasak di dalam kawah atau kuali besar. Sementelah nak menunggu buburnya kering kena sentiasa dikacau. Sebab itu perlukan bantuan jiran tetangga. Kaedahnya seperti mengacau dodol.
Ikutkan Umi tak berhajat pun nak buat bubur asyura ni tapi bila Tok request Umi buat je lah. Guna periuk Noxxa je. Tak sampai sejam dah boleh makan. Senang kerja Umi itu yang rajin nak buat tu. Umi ikut resepi dan ajaran Kak Noor Sajian Dapur Bonda minus all the kacangs - masukkan apa yang ada je... Next year kalau buat Umi nak kueangkan gula, too sweet for me. Maybe 1/2 or 3/4 gula putih dah cukup plus 1 ketul gula nisse. Umi tak guna gula kabung, takde stock.
Silap Umi tak ratakan permukaan bubur tu sebab tu menggerutu je permukaannya :( |
Alhamdulillah jadilah walaupun tak secantik bubur asyura Kak Noor tu. Umi ni amatur je hihi... Tapi rasanya sedap. Itu yang penting 😝 tak sangka pulak anak2 pun suka. Tahun depan Umi buat lagi ye :D
Lamanya nak tunggu tahun depan ummi😅..tapi tu lah Tak Muharram Tak rasa nak buatnya,kan
ReplyDeleteBole nak buat tapi tak feel macam bulan muharram :D
DeleteLama nyer x mkn bubur asyura..teringin kiter...
ReplyDeleteApalagi...kacau le k.Lela :p
DeleteTakyah tunggu tahun depan PH oii, dah ada noxxa tu, bila2 tingin boleh buat, lama aihh nak tunggu tahun depan
ReplyDeleteHaha... Anytime je yerk...tapi feel dia lain Kak kalau makan bubur asyura di bulan safar :D
DeleteThis bubur looks very thick and firm, macam kueh.
ReplyDeleteKalau kat Johor bubur Asyura ni mcm bubur lambuk je PH. Tapi mmg tau pun kalau belah Kedah ngan Pantai Timur bubur dia mmg mcm kuih talam kan....
ReplyDeleteTeringin jugak nak rasalah tp bukan buat sendirilah hihi....mana tau tahun depan jadi jiran PH ke ...hihi, boleh mintak sikit