Baru tahu nama terung jenis ni Pearl Egg Plant (Terung Mutiara). Dekat pasaraya selalu juga ada terung ni. Warna ungunya agak gelap.
Ummi beli sebiji, saiz kecil saja ±0.34kg. Nak try sebab tak pernah beli Terung Mutiara ni. Harga sebiji ni tak sampai RM1.
Satu menu belado, Ummi campur dengan kentang. Menu kedua Ummi masukkan terung ni dalam Asam Pedas Ikan Mayong.
Kulit Terung Mutiara ni agak tebal dan keras. Yang masak asam pedas tu Ummi cuma makan isi je, kulitnya tak makan sebab tekstur agak liat.
Pernah makan terung jenis ni? Masak apa ye?
Alamak kulit liat tak seronok. Mungkin sesuai dibakar/dipangganf kulitnya!
ReplyDeleteTak pernah pulak makan. Tapi sedapnyaa sambal terung.
ReplyDeletesaya tak reti mkn terung
ReplyDeleteSaya tak tahu nama2 terong ini 🤣. Tiap beli via personal shopper, saya selalu tulis terong ungu . Dan dia beli saja. Jenisnya terong mutiara atau bukan, itu yg saya tak paham 😅
ReplyDeletetak pernah dengar pulak terung mutiara.. kalau jagung mutiara biasalah.. biasa zaujah saya buat terung belado guna terung yang biasa tu.
ReplyDeleteTak pernah beli tapi biasa nampak. Biasa beli yang panjang kurus tu tapi ambil yang saiz sederhana. Terung ni masak apa pun akak suka.
ReplyDeleteJarang beli terung melainkan teringin je. Banyak jenis terung ni sebenarnya kan.
ReplyDeleteSukanya terung....
ReplyDeleteBaru tahu namanya terung mutiara. Ayam mutiara pernahlah dengar. Kulit liat tak syoklah nak gigit. Kena buang kulit agaknya kot nak masak terung ni.
ReplyDeleteBuat pajeri terung sodap
ReplyDeletebiasa makan terung biasa je. yg ni comel betul bentuknya, bolatt
ReplyDeleteBiasa SA buat goreng tepung tempura PH..kadang masukkan x alam kari ikan..kena masak lama skit...SA pun makan isi je..kulit dia jenis ni tebal
ReplyDeleteada juga terung besar saiz begitu..Subahanallah ciptaan Allah
ReplyDeleteTak pernah beli pun. Tp terung biasa tu faveretlah juga
ReplyDelete