Ummi memang suka makan bihun goreng. Tak kisah apa cara pun asalkan bihun goreng memang sentiasa jadi pilihan Ummi.
Kali ni Ummi cuba buat Bihun Goreng Chinese Style pula.
Bihun Goreng Chinese Style
Sumber: KzKasim
Bahan-Bahan:
Bihun secukupnya - Ummi rendam dalam air biasa, biarkan semalaman
2 butir telur - dikocok
Udang - dikopek kulit
Isi ayam
Fish cake - dihiris nipis
Bawang besar - dihiris
Bawang putih - dicincang halus
Tauge
Kucai - ganti dgn sawi
Bahan-Bahan Sos:
Sos cili
Sos tiram
Kicap cair
Serbuk perasa
Serbuk lada putih
Sos ikan
Air sikit
#Satukan semua bahan sos di dalam mangkuk dan kacau sebati. Ketepikan.
Cara Penyediaan:
1. Panaskan sedikit saja minyak dan masukkan telur. Goreng telur menjadi scrambled eggs
2. Masukkan udang, ayam dan fish cake
3. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Goreng hingga bawang layu dan ayam & udang masak. Tutup api.
4. Toskan bihun dan masukkan ke dalam kuali
5. Masukkan juga bahan sos tadi. Gaul sebati semuanya baru buka semula api (medium heat)
6. Kaup balik bihun hingga lembut (ikutkan kena guna chopsticks untuk toss the bihun tapi Ummi tak reti)
7. Masukkan tauge dan kucai/sawi. Gaul sebati dan sesuaikan rasa. Tutup api. Siap!
Selamat mencuba 🤗
sedapnya bihun! always my fav!
ReplyDeleteSama 🖐️
Deletealways Ana punya feveret jugak! hehehe
ReplyDeleteYeay kita geng!
DeleteDah lama tak masak bihun goreng.
ReplyDeleteKena masak la gitu tuan 😁
DeleteTerima kasih sudi bertandang
Pagi semalam dgn pagi ni pun saya goreng bihun jugak sbb anak2 suka bihun goreng.
ReplyDeleteLama rasanya x masak bihun goreng...
ReplyDeleteSA peminat mee kan? Hehe ...
DeleteNampak sedap dan menyelerakan!
ReplyDeleteAlhamdulillah ikut tekak PH sedap la SR :D
DeleteResipi yang menarik sebab memang suka bihun pun.
ReplyDeletestok mihun memang kena sentiasa ada kat rumah ni. kadang buat sarapan, kadang makan malam... kadang orang datang tanpa plan, memang kena jamu bihun aje la...
ReplyDeleteSaya suka bihun yg tak terlalu banyak pakai kecap seperti ini. Cendrung putih atau pucat. Lebih sesuai juga dengan selera saya
ReplyDeletekan...kalau tengok chinese masak sempoi je gaul2 pakai chopstick...ammi kalau pakai pun ntah kemana bersepahnya mihun tu nanti
ReplyDelete