Teringin pulak nak makan lempeng cicah dengan kuah asam pedas. Ummi masak asam pedas sehari sebelumnya. Ada lebihan kuah, simpan dalam peti ais.
Paginya melempenglah kita...
Satukan tepung gandum, garam dan sedikit baking powder dan bancuh dengan air putih. Gaul sebati semuanya, biarkan sekejap dalam 10-15 minit. Kemudian oles kuali dengan sedikit minyak dan buka api. Senduk adunan, ratakan dan biarkan lempeng masak. Kemudian kalih dan biarkan sebelah lagi lempeng masak. Buat sehingga habis adunan.
(Tulis sini untuk rujukan anak⁴).
Dapatlah dalam 6-7 keping kecik² je saiznya.
Sedap juga lempeng cicah kuah asam pedas ni ya. Biasanya kami orang Utara cicah lempeng dengan kuah kari atau pun masa kecik² dulu makan lempeng cicah gula je. Walid pula suka cicah lempeng dengan susu. Satu lagi lempeng ni cicah dengan sambal tumis pun sedap.
Lempeng saja tak cukup kenyang jadi beli juga nasi lemak. Lauk paru sambal tu RM 5. Bolehlah makan sorang 3-4 ketul kecil. Cukuplah tu, asal ada nasi.
Alhamdulillah.
Kita ni dah 2-3 hari teringin nak melempeng, sekali, orang SG dah siap lempengnya, siap dengan asam pedas. Lempeng ni cicah kari sedap, cicah gula aje pun dah menyelerakan tapi kalau ramai, kena ada makanan lain la, contoh, nasi lemak, hihi.
ReplyDelete