Sedapnya bila makan lauk berkuah masam² gini. Menu beberapa hari lepas ni.
Senang je nak masak asam rebus ni; kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, cili merah, cili padi (ikut level pedas masing²) dan sedikit belacan.
Masukkan semua dalam periuk, tambah air secukupnya. Ummi panaskan sekejap kuah ni, bila nak mendidih masukkan ikan pari. Didihkan sekejap, masukkan asam keping, bunga kantan dan daun kesum. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa, jika suka. Tutup periuk, bagi mendidih satu kali lagi. Kemudian boleh tutup api. Siap!
Bila makan lauk begini, nikmat sedap tu bukan hanya pada masakan, tapi pada nostalgia yang tersimpul bersama. Lauk asam rebus ni faveret arwah Tok. Cuma Tok tak suka letak kunyit, putih je la warna kuahnya. Tapi kalau makan, ketagih! Memang nasi kena masak lebih la bila Tok masak asam rebus ikan temenung.
Sayur Peria goreng cili + telur ni pun sesuai digandingkan bersama. Confirm makan bertambah ye bila ada rasa masam² kuah asam rebus tu, pedas dari sambal belacan dan pahit² manja peria ni. Peria ni tak nak bagi pahit, hiris dan rendam dalam air garam sebelum dimasak. Rendamlah dalam 20-30 minit. In Sha Allah level pahit tu tolerable bila dimakan.
Marinade dengan garam dan kunyit je. Sebab Ummi guna air fryer, renjis minyak masak juga. Perap awal lagi sedap. Masuk AF bakar dalam 30 minit, 180°C. Half way tu terbalikkan ayam supaya dua² belah masak sekata.
Sedapnya asam rebus. Kalau teringin buat sikit je. Anak2 tak makan.
ReplyDeleteCantiknya kuah asam rebus PH. Ni, memang kena masak nasi lebih PH. Ayam goreng utk tuan puteri jangan dilupa.
ReplyDeleteSedapnya asam pari.. lama dah tak makan.. last puasa hari tu
ReplyDeletesedapnyer asam rebus ikan pari mak., hehe
ReplyDeleteSedap2 semuanya
ReplyDeleteOooo.. Pari boeh buat asam rebus... selama ni jumpa asam pedas dengan bakar je....
ReplyDeleteAsam pedals boleh, asam rebus mesti boleh Uncle 😁
Deletewaduh...dapat lauk pauk camni.. tak cukup sepinggan makan tu.. kena tinggalkan niat diet tu..
ReplyDeleteSedappp hirup kuahnyq
ReplyDeleteMasak asam feberettt jga ni
Arwah mak dulu ni la selalu masak
arwah FIL suka la asam rebus...MIL pula jemu nak buatkan...kikiki...linda tak makan ikan pari
ReplyDeletealhamdulillah, semua sedap
ReplyDeleteNampak sedap semua ni, boleh bertambah-tambah nasi.
ReplyDeletesinggang pedas pun ye jgk kan? ke lain... saya kalau ikan pari suka panggang..
ReplyDeleteDulu masa mengandungkan Dania suka sangat makan asam rebus dan sambal tumis ikan bilis petai....2 ni asyik repeat je. Asam rebus ni tak pernah masak.
ReplyDeleteSedap ya PH masak...Kita simple2 je harini
ReplyDeletebiasa makan asam pedas pari jee. nampak menarik menu ni, tak pernah makan lagi :D
ReplyDeleteSedapnya, sup ikan..
ReplyDeleteSedapnya asam rebus ikan pari...letak bendi banyak2..pas tu gandingkan dengan sambal belacan atau ikan masin goreng...perghhh...confirm bertambah nasi
ReplyDeleteDulu zaman kecil saya tak suka asam pedas, padahal mama sering buat. Tapi pas dah tinggal jauh dari orangtua, langsung rindu masakan mama. Sekarang malah jadi sukaaa sangat, apalagi pakai ikan pari 😍😍
ReplyDeleteUishh... terasa² masam, masin, pedas... sedapnyaaa...
ReplyDelete